Nya a-kasseregler slår hårt mot säsongsarbetare

NYHETER

Från 13 000 kronor i månaden till omkring 6 000 kronor - den förändringen av ersättning från a-kassan har drabbat en del säsongsanställda.

De nya reglerna för a-kassan drabbar sjuka, den som är hemma med sjukt barn och säsongsanställda hårt.

I hög grad är det kvinnor som drabbas.

Är du ofta hemma med sjukt barn - eller är sjukskriven någon dag i månaden? Blir du arbetslös kommer du att märka det genom betydligt lägre ersättning.

De nya reglerna för a-kassan som trädde i kraft vid årsskiftet drabbas sjuka, föräldralediga och säsongsanställda hårt.
Många märker det först nu och det är en kalldusch.

- De nya a-kassereglerna är en katastrof för många och våra medlemmar drabbas hårt, säger Anders Bergström från Kommunals a-kassa.
- Vi har människor som gick från en ersättning på 13 000 kronor i månaden till 6 000 - 7  000, säger Anders Bergström.
De nya reglerna innebär att ersättningen från a-kassan beräknas utifrån inkomsten på tolv månader, inte som tidigare de sex bästa månaderna av tolv.

För en säsongsanställd på sju månader per år blir det stor skillnad. Också den som är hemma med sjukt barn ofta märker stor skillnad.

Detta tillsammans med sänkta ersättningsnivåer har sänkt den genomsnittliga ersättningen för arbetslösa kommunalarbetare med drygt tusen kronor i månaden.
- Före årssskiftet var genomsnitten för heltidsanställd 12 796 kronor i månaden, nu är det 11 615 kronor, säger Anders Bergström.
Det är mycket för grupper som redan är lågavlönade. De nya reglerna är en kvinnofälla, eftersom de ofta drabbar kvinnor hårdare, menar han.
Jenny Lindblad, utredare på LO, bekräftar hans bild.
- Det är typiskt att det drabbar kvinnor hårt. Kvinnor har färre fasta anställningar och arbetar deltid i högre utsträckning än män, säger Jenny Lindblad.