Möllevångens hyresrätter hotas

NYHETER

”Många riskerar att bli bostadslösa”

Foto: 190 hyresrätter i Möllevången omvandlades till bostadsrätter förra året.

Möllevångens dagar som arbetarstadsdel kan vara räknade. Nu blir Möllans hyresrätter bostadsrätter i rasande takt och många befarar en yuppiefiering.

Förra året omvandlades 878 hyresrätter till bostadsrätter i Malmö. Av dessa låg 190 i stadsdelen Möllevången, som tidigare varit en fristad för diverse udda existenser och bohemer.

– Problemet med den här utvecklingen är att det finns en stor grupp människor som inte har möjlighet att köpa bostad. De riskerar nu att få ett försämrat boende eller rentav bli bostadslösa, säger Peder Palmstierna, presschef på Hyresgästföreningen.

Unik blandning

”Vid 1900-talets början utgjorde Möllevången en stadsdel för den utsatta gruppen arbetare. I dag fyller den delvis samma funktion men istället bland annat för den utsatta gruppen invandrare.”, skriver historikern Stefan Nyzell i en skrift om Möllevångens historia.

Regionrådet Christine Axelsson(s), ordförande i Malmö arbetarekommun, är en av dem som ser på utvecklingen med viss oro.

– Jag hoppas sannerligen inte att det blir så att Möllan förvandlas till ett ställe där bara de rika har råd att bo. En av de unika sakerna med Möllan är ju just blandningen av olika sorters människor, säger hon.

Våldsam utveckling

Samtidigt konstaterar hon att Malmö är en stad i en våldsam utvecklingsfas, omöjlig att bromsa.

– Men det är viktigt att det finns olika upplåtelseformer och valfrihet. Här kan MKB spela en viktig roll som motvikt genom att fortsätta bygga hyresrätter, säger Christine Axelsson.