Nordkorea vill testa kärnvapen

NYHETER

"Kan leda till att fler länder skaffar kärnvapen"

På tisdagen meddelade Nordkorea att man tänker utföra ett kärnvapentest. Det meddelade den statliga nyhetsbyrån KCNA.

– Det skulle bli dramatiska konsekvenser och ytterligare försvåra Nordkoreas ställning, säger en expert vid försvarshögskolan till aftonbladet.se.

För att höja försvarsnivån mot vad man kallar ökad fientlighet från USA, uppger AP.

- Folkrepubliken Korea kommer i framtiden att genomföra ett kärnvapentest där säkerheten kommer att kunna garanteras, meddelade landets utrikesminister i ett uttalande.

I uttalandet sas också att landet inte kommer att använda kärnvapen utom i händelse av krig

Det är första gången som Nordkorea uttryckligen säger att man tänker testa kärnvapen.

"Sällsynt och hotfullt"

– Det är en utomordentligt sällsynt och hotfull händelse att genomföra kärnvapentest, säger Bo Hult som är professor i säkerhetspolitik och strategi vid Försvarshögskolan.

Enligt nyhetsbyrån KCNA har Nordkoreas utrikesminister sagt att proverna kommer att utföras under "former där säkerheten kan garanteras".

– Man kan säga att det är förbjudet att utföra den här typen av tester. Det skulle ge konsekvenser i andra länder, säger Bo Hult.

Global upptrappning

Enligt Bo Hult kan vi vara på väg mot ett nytt kallt krig. Han jämför situationen i världen nu med hur det var på 50-talet i Sverige.

– Då var vi hotade av en kärnvapenspridning och Sverige var ett av de länder som övervägde att skaffa kärnvapen. Som tur var kom vi fram till att det inte var någon bra idé.

Nordkorea är ett av de länder som anses vara ett så kallat "tröskelland".

– Utvecklingen skulle kunna bli spöklik. Om vi får se Nordkorea som en kärnvapenmakt kan man komma se en utveckling i andra länder som Sydkorea, Japan och Taiwan. Om Nordkorea skaffar sig vapen kan återhållsamheten försvinna.

Bo Hult tror att Nordkorea bluffar för att få uppmärksamhet.

– De gör gång efter annan utspel och visar att de finns och är farliga. Men de upprepade hoten har hittills inte lett till någon aggressiv handling.

Nordkoreas ambassad i Stockholm säger sig inte känna till uppgifterna och vägrar ge en kommentar.

”Återkom efter klockan tre, det är möten nu”, är beskedet när aftonbladet.se kontaktar ambassaden.

Susanna Vidlund, Nicklas Hermansson, Caroline Olsson