Stor risk för flygstrejk

NYHETER

30 000 SAS-resenärer kan drabbas på torsdag

SAS Sverige sade ja, men HTF avvisade medlarbudet.

Det innebär att risken nu ökat dramatiskt för att drygt 1 000 kabinanställda på SAS Sverige börjar strejka på torsdag, vilket kommer att lamslå bolagets flygtrafik.

Förhandlingarna mellan SAS Sverige och kabinfacket strandade i slutet av förra veckan. Den stora stridsfrågan är kabinpersonalens arbetstider och medlarna Peter Ander och Isa Skoog tog snabbt fram ett förslag som parterna fick ta ställning till under måndagen.

SAS Sverige sade ja, men HTF, som organiserar de drygt 1 000 kabinanställda, tackade nej till ett förslaget om ett nytt kollektivavtal.

Långt ifrån varandra

- Vi var tvungna att tacka nej för budet uppfyllde inte våra krav till den nivå som våra medlemmar anser vara rimlig. Det handlar främst om tjänstgöringsbestämmelserna och i vissa frågor står vi långt ifrån varandra, säger Michael Collins, förhandlingschef på HTF, till TT.

- Den stora frågan för kabinpersonalen är rätten till återhämtning mellan arbetspassen.

Nu börjar tiden bli knapp för parterna att enas om ett nytt avtal innan den varslade strejken bryter ut på torsdag. Blir det strejk kommer större delen av SAS Sveriges flygtrafik att lamslås. Det kan innebära att 300 avgångar måste ställas in och att 30 000 SAS-resenärer kommer ratt drabbas.

- Vi står till förfogande för en fortsatt dialog om arbetsgivaren vill det, säger Collins.

- Det här är mycket olyckligt. Vi bara måste nu snabbt få i gång dialogen med HTF igen, så att vi kan enas om ett nytt kollektivavtal före den 5 oktober, säger Lars Andersen på SAS Sveriges informationsavdelning till TT.

Strejk i Danmark

Medlarna var ganska optimistiska när de överlämnade budet på måndagsmorgonen.

- Vi avbryter nu vårt medlingsarbete. Vi står till parternas förfogande, men bollen ligger nu hos parterna, sade medlaren Peter Ander.

I början av nästa vecka kommer dessutom SAS Danmarks 1 500 kabinanställda att börja strejka, om inte parterna dessförinnan lyckas träffa en uppgörelse om ett nytt kollektivavtal.

I SAS-familjen är SAS Danmark något av problembarnet och företaget driver enligt facket en linje som innebär lönesänkningar, längre arbetstid, sämre pensionsvillkor och sämre semestervillkor.

Strejker i både Sverige och Danmark skulle ännu en gång sänka bolagets anseende rejält och kosta SAS mycket pengar. Strejkerna i vintras och våras bland piloter och kabinanställda i Danmark och Norge kostade bolaget flera hundra miljoner kronor.

CG Ström/TT