Anna Sjödin i rättegång

Publicerad:
Uppdaterad:

SSU-basens krogbråk ska redas ut av tingsrätten

I dag inleddes rättegången mot SSU:s förbundsordförande Anna Sjödin som åtalats för våldsamt motstånd, våld mot tjänsteman och stöld.

Anna Sjödin med sin försvarsadvokat Leif Silbersky.
Anna Sjödin med sin försvarsadvokat Leif Silbersky.

Domstolen har vikt två dagar åt rättegången som kan avgöra Anna Sjödins politiska framtid. Går tingsrätten på åklagarens linje gjorde Sjödin sig skyldig till våldsamt motstånd, våld mot tjänsteman och stöld (av en av ordningsvakternas brickor). Det är dock den fjärde åtalspunkten som kan visa sig mest förödande om den gillas av rättens ledamöter. Enligt en av vakterna på krogen ska Sjödin ha kallat honom jävla svartskalle och tillagt ”det är sådana invandrare som dig som vi inte vill ha fler av i det här landet”.

Nekar till brott

Anna Sjödin har i förhör förnekat att hon gjort sig skyldig till brott och inte minst att hon skulle ha använt ordet svartskalle. Enligt hennes version av det inträffade nekades hon och hennes väninna att köpa sprit i baren och strax därefter släpades väninnan ut av en av vakterna. Andra vakter tog tag i Sjödin och hon hävdar att hon utsattes för övervåld vid upprepade tillfällen och att vakterna skrek könsord till henne.

Sexton vittnen

Enligt personalens version försökte en vakt förklara för de båda kvinnorna att de var för berusade för att vara kvar på krogen. Båda ska ha attackerat vakten med slag och en servitris uppger att hon fick en örfil av Sjödins väninna. Personalens uppgifter om att kvinnorna var kraftigt berusade stöds av de tre polispatruller som kallades till platsen och som beskriver båda som våldsamma.

Anna Sjödins väninna är åtalad för misshandel och våldsamt motstånd. Under rättegången kommer åklagarsidan att kalla tio vittnen och försvaret sex.

TT

Publicerad: