”Det kändes som en jordbävning”

NYHETER

Branden startade med en hög smäll - kan vara anlagd

1 av 2 | Foto: Pizzerian övertändes snabbt och brandkåren jobbade i timmar med att få elden under kontroll.

Familjen Salehpour trodde det var ett jordskalv. I går morse räddade de sig ur den explosionsartade branden på Kävlinges pizzeria. En brand som tros vara anlagd.

Vid halvfemtiden i går morse väcktes boende i området runt Mårtensgatan i Kävlinge av en jättesmäll.

– Det kändes som en jordbävning. Jag sprang upp och såg hur lågorna slog upp från taket, säger Soheyla Salehpour.

Pizzerian stod i lågor och rökfyllde snabbt familjen Salehpours intilliggande bostad.

– Det gick knappt att andas, säger Navid Salehpour, 15.

Räddade snoken

Han funderade på att packa ner alla sina kära ägodelar men hann aldrig. Det viktigaste var att rädda Lili, familjens snok sedan 15 år tillbaka.

När Punkt SE träffar familjen vid lunchtid rör hon sig oroligt i pappa Amir Salehpours innerficka. Han äger fastigheten som består av ett trevåningshus som är sammanbyggt med pizzerian. Under tiden arbetar brandkåren fortfarande med släckningsarbetet som pågått i flera timmar av brandmän från både Malmö, Lund, Löddeköping och Eslöv.

Utgår från anlagd brand

Pizzerian övertändes direkt och är helt utbränd.

– I nuvarande skede utgår vi från att branden är anlagd eftersom smällen var så kraftig. Men den kan också ha startats av naturliga orsaker, säger Lars Nygren, inre befäl i Lund.

Malmöbon Yusuf Cakmak driver pizzerian tillsammans med en kompis. Han står chockad och tittar på förödelsen. Själv fick han beskedet när en journalist ringde och väckte honom.

– Jag har haft pizzerian i ett år och hade inbrottsförsök senast i lördags. Det är andra gången det händer. Det här känns inte bra, säger han.

Nadia Bhere (.se)