Östmaffia tros ligga bakom

NYHETER

Raggade medhjälpare på nätet

Hjärnorna bakom mångmiljonkuppen misstänks finnas i Ryssland.

Minst 125 personer i Sverige misstänks ha hjälpt dem att genomföra bedrägerierna.

I går häktades två personer av Stockholms tingsrätt, misstänkta för delaktighet i de omfattande bedrägerierna mot Nordeas internetkunder. Offren har lurats både med hjälp av de nya avancerade trojanerna och de omskrivna falska mejlen från Nordea.

Men de som hittills gripits är bara enkla medhjälpare. Enligt Computer Sweden misstänker polisen att öst-maffia med bas i Ryssland ligger bakom bedrägerierna.

Chansen att någonsin hitta dem är mycket liten. Man har också spårat några av dataservrarna som används till Rumänien.

”Hjälpa affärsmän”

Hjärnorna bakom bedrägerierna har i sin tur utnyttjat sig av bulvaner i Sverige som de erbjudit pengar i utbyte mot att de öppnat konton hos Nordea.

Genom annonser på olika internetforum samt e-postutskick letar de upp sina medhjälpare i Sverige.

De lurar medhjälparna att de ska hjälpa affärsmän att slippa betala skatt.

–?Jag fick ett jobberbjudande om att föra över pengar från olika konton, säger en av de kvinnor som i december dömdes till dagsböter för penninghäleri och penningförseelse.

Hon dömdes tillsammans med en annan kvinna för att ha varit inblandad när en privatpersons konto i Stockholm tömdes på 141 200 kronor.

Kontaktades på chat

Kvinnan berättar i förhören hur hon kontaktades av en estniska på ett ryskt chattforum. Hon nekade till all kännedom om att det skulle vara brottsligt.

Kvinnorna erbjöds provision på tio procent av de pengar som flöt in på kontot. Deras uppdrag var att plocka ut alla pengar som sattes in, vända sig till exempelvis ett Western Unionkontor och skicka pengarna till en mottagare utomlands.

Hittills är 125 personer misstänkta för inblandning, varav de stora flertalet har varit bulvaner. Polisen räknar med att kunna slå till mot fler bulvaner.