Nu polisanmäls köttfärsfusket

Samtliga drabbade kommuner överväger att anmäla Ica-butikerna

Nu polisanmäls Ica-butikerna som sålt gammal köttfärs.

I samtliga fyra kommuner där fusket avslöjats vänder man sig till polis och åklagare.

– Vi tar mycket allvarligt på det här, säger Daniel Selin, livsmedelspinspektör i Nacka kommun till aftonbladet.se.

Köttfärs som passerat bästföre-datum märks om, gammalt kött mals ner och säljs och kött som legat på golvet hamnar i kundernas korgar.

SVT:s Uppdrag Gransknings avslöjanden om kötthanteringen i fyra stora Ica Maxi-butiker i Stockholmsområdet har väckt starka känslor och nu kommer det rättsliga efterspelet.

– Vi arbetar med att åtalsanmäla händelsen. Efter gårdagens program är det tydligt att misstankar finns om att brott har begåtts, säger Daniel Selin, livsmedelsinspektör i Nacka kommun.

Bildbevis finns

– Sedan får polis och åklagare fatta beslut om man ska gå vidare. Men det finns ju ganska bra bildbevis.

På samma sätt resonerar de andra drabbade kommunerna.

Miljöavdelningen i Haninge har begärt ut handlingar från Uppdrag Granskning, för att ge extra tyngd åt anmälan.

– Det handlar om så tydliga brott mot livsmedelslagstiftningen, säger Anita Persson, samordnare på miljöavdelningen i Haninge.

Hur reagerade du på programmet?

– Jag kände självklart en otrolig besvikelse, både som tillsynsmänniska och som kund. Det är verkligen en fråga både om redlighet och etik. Sedan är det hygienaspekten. Man har ju faktiskt brutit förpackningar och sedan malt ner köttet. Där kommer även hälsoaspekter in.

Tills vidare säljer inte Ica Maxi i Haninge egenförpackad köttfärs.

– Det är ett försök att återfå kundernas förtroende.

Har ni själva misslyckats i er kontroll?

– Livsmedelslagstiftningen bygger mycket på egenkontroll och kommunens resurser är begränsade när vi är ute i fält. Mycket kan därför slinka igenom, säger Anita Persson.

Även i Botkyrka och Södertälje kommun arbetar man nu med att polisanmäla fusket. Om butikerna i slutändan döms riskerar de böter.

Från centralt håll ser Ica:s ledning mycket allvarligt på det avslöjade fusket. Men i dagsläget har man inga möjligheter att straffa enskilda butiker.

Inga sanktionsmöjligheter

– Systemet är uppbyggt så att varje handlare driver sin butik som sitt eget företag. Därför har vi inga sanktionsmöjligheter i dag, säger Ica:s presschef Staffan Ekengren till aftonbladet.se.

– Men det är klart att de här händelserna sätter ljuset på frågan om ett sanktionssystem. Det är möjligt att vi behöver diskutera det.

Däremot har de aktuella butikerna fått allvarliga samtal från ledningen. Man kommer också att se över hur livsmedelskontrollen sköts runt om i landet.

Publisert: