Polisen utreder tiger på rymmen

NYHETER

San Franciscopolisen utreder om någon släppt ut tigern Tatiana som bet ihjäl en man i stadens djurpark på juldagen.

Polisen meddelade på onsdagen att den betraktar djurparken som en möjlig brottsplats. Frågan är också om någon retat upp den nioåriga sibiriska tigern innan hon löpte amok och angrep tre unga män.

En av männen, en 17-åring, fick bland annat ett hugg i strupen och dog av sina skador. En 19- och en 23-åring fick svåra bit- och rivskador och behövde sjukhusvård.

Satt på kafé

– Det är ett normalt beteende av en stressad tiger, förklarar Kolmårdens zoologiske chef Mats Höggren tigerns rasande utbrott.

– Man kan aldrig säga att det här inte kan inträffa i Sverige.

De tre männen satt på ett kafé när tigern upptäckte dem och anföll.

Poliser sköt ihjäl tigern när hon gjorde ett utfall mot dem, sedan de försökt förmå henne att släppa en av de angripna männen.

En taleskvinna för djurparken sade att anläggningens ledning inte kunde förklara hur djuret tagit sig ut ur parkens tigerhägn. Det omgärdas av en 4,5 meter bred vallgrav och en sex meter hög mur.

Djurskötare riven

Djurparken tömdes på besökare medan tigern drog runt i parken vid stängningsdags. Parkledningen befarade ett tag att tigern hade sällskap av tre kamrater. En räkning av de återstående djuren i tigerhägnet visade dock att alla de andra var kvar där.

För ett år sedan blev en djurskötare svårt riven av en tiger i samma djurpark. Då såg skräckslagna besökare hur djurskötaren fick ena armen söndersliten vid matningsdags. Utfodringshuset stängdes för publiken efter den händelsen för att göras säkrare och det återöppnades i september.

TT-Reuters