Chefen fifflade för 200 000 kr

NYHETER

Villkorlig dom för kommunala chefens fusk

Hon hyrde bilar, köpte saker till sig själv och betalade parkeringsböter.

Med Göteborgs kommuns pengar.

Idag dömdes den kvinnliga chefen inom stadsdelsförvaltningen till villkorlig dom och dagsböter för fifflet.

I tre år i början av 2000-talet pågick fifflet. Kvinnan, som idag är i 50-årsåldern, hade en chefsposition inom stadsdelsförvaltningen i Göteborg.

Stora skulder

Hennes ekonomi var dålig på grund av stora skulder, det hade gått så långt att hon tvingades leva på existensminimum för att klara sina lån. Jobbet innebar inte bara att hon hade full tillgång till alla förvaltningens konton – det gjorde också att hon tvingades jobba mycket, ofta på helger.

Eftersom hon inte hade bil började kvinnan då hyra bil. Bilar som hon också fick parkeringsböter med. Men fakturorna och böterna betalade hon inte själv – dem attesterade hon själv trots att det inte var tillåtet och bokförde på förvaltningens konton.

Hyrde bil 97 gånger

Till slut upptäcktes fusket 2004. Enligt domen hade chefen under de här tre åren hyrt bil 97 gånger för 175 000 kronor och vid 45 tillfällen gjort privata inköp för knappt 30 000 kronor.

Chefen polisanmäldes och avskedades. På onsdagen kom domen.

Åklagaren Carl-Henrik Andersson yrkade på att chefen skulle dömas för grov trolöshet mot huvudman på grund av hennes chefsställning och maktposition.

Inte troligt med nya brott

Tingsrätten väljer att gå på åklagarens linje och dömer kvinnan till villkorlig dom och 60 dagsböter. Man skriver i domen att kvinnan troligen inte kommer göra sig skyldig till fortsatt brottslighet. Det och den långa tid det tog mellan polisanmälan och åtalet gör tillsammans med det låga straffvärdet för den här typen av brott motiverar enligt tingsrätten kvinnans straff.

Kvinnan har i förhör erkänt att hon använt kommunens pengar till egna utgifter.