Det var som katten

NYHETER

Här är forskarnas nya kelgris – en självlysande misse

Foto: GLIMRANDE. Katterna är av rasen angora, men forskarna manipulerade en gen som nu gör att de glöder i mörkret.

Misse eller bara miss är frågan.

Forskare i Sydkorea har nämligen genmanipulerat fram katter som är självlysande.

Djuren ska användas i forskning kring genetiska sjukdomar.

Foto: FICK LYSANDE IDÉ. Klonforskarna vid Gyeongsang-universitetet visar upp sina katter.

I mörkret är alla katter inte längre grå.

Det är i medicinforskningens tjänst som forskare vid Gyeongsang-universitetet i Söul utvecklat en lysande idé. De har avlat fram en kull transgena kattungar, missar som tack vare ett extra inslag i genbanken inte har en chans gömma sig i mörkret.

Katterna, som är vita i dagsljus och av rasen angora, föddes i januari och februari 2007, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Klonade

De har förökats genom kloning, efter att originalkissen fått ett fluorescerande dna inplanterat som en byggsten i arvsanlagen. Resultatet är att katterna blivit självlysande i uv-ljus och ser närmast rödglödgade ut i mörker.

Tidigare har aftonbladet.se rapporterat att forskare gjort liknande manipulationer med grisar. I det fallet gjordes grisarna grönskimrande med hjälp av dna från en självlysande manet.

Bakgrunden till manipulationerna är att forskarna vill skapa försöksdjur som specialdesignats för undesökningar av de sjukdomar som kopplas till dna, arvsmassan.

Den självlysande färgen underlättar vid vissa typer av experiment och undersökningar på cellnivå och katterna är i klartext ett produktutvecklat försöksdjur.

– Att kunna klona katter med den här manipulerade genen gör att den kan användas i forskning när det gäller genetiska sjukdomar som både djur och människor lider av, säger Sydkoreas minister för vetenskap och forskning.

Forskningen kring kloning drabbades av ett allvarligt bakslag när den sydkoreanske genforskaren Hwang Woo-suk avslöjades som fuskare.

Han påstod sig ha klonat fram mänskliga stamceller, något som visade sig vara lögn. Whang har sedan dess åtalats för bland annat bedrägeri och förskingring.