Nu tar han över Aftonbladet

NYHETER

Han gillar att jaga och klär sig helst i rutiga skjortor.

Han har intervjuat Dalai lama och skakat hand med Bill Clinton.

Jan Helin, 40, blir Aftonbladets nye chefredaktör:

–?Kvällstidningsåret 2008 kommer att bli hur kul och spännande som helst?–?det kan jag lova redan nu.

För 15 år sedan kom han till Aftonbladet första gången, då som ung praktikant från Journalisthögskolan i Sundsvall.

I går utsågs han till ny chefredaktör och ansvarig utgivare för kvällstidningen Aftonbladet, efter Anders Gerdin, 63, som avgår vid årsskiftet.

När den nye chefredaktören – ett inte helt oväntat val – presenterades för personalen på ett stormöte i Globen i går eftermiddag möttes han av en lååååång, varm applåd.

Så lång att han till sist var tvungen att bryta den – med ett stort, smått generat leende:

– Äh, nu räcker det!

Gratulerar! Hur känns det?

–?Tack. Det känns fantastiskt. Jättespännande. Jag har fått den största utmaningen i svenska media just nu.

När du började som praktikant här hette du Karlsson – nu är du chefredaktör och heter Helin. Dög inte Karlsson?

– Jo, absolut. Men när jag och min fru gifte oss ville vi heta samma. Jag ville inte heta Sund – och hon ville inte heta Karlsson. Då hittade vi min farmors flicknamn, Helin, från Åland, och enades om det.

Sov du i natt? Det är kanske sista natten på länge – som ansvarig utgivare kommer du att bli väckt både en och två gånger på nätterna.

–?Ja, i natt sov jag, faktiskt. Men det är klart att det kommer att innebära en hel del nattliga samtal från redaktionen. Det är jag medveten om.

Du, ja. Du har hustru och två barn också – är de också medvetna om det?

–?Ja, vi har pratat igenom det. Jag har lovat att bestämma mig för att gå hem vissa dagar, mot att jag kommer att jobba några timmar hemma varje kväll och ibland in på natten. Och min hustru är svårväckt.

Vad säger dina barn, Tyra och Ludvig, om ditt nya jobb då?

– De tycker inte att det är så stort. De tycker att det är tråkigt att jag inte skriver – de kan inte förstå hur man kan jobba på en tidning och inte skriva eller fotografera. Vad är grejen då, liksom? (Skratt!)

Du har just tackat ja till Medie-sveriges tuffaste jobb – hur vågar du?

–?Jag gillar så oerhört mycket det gäng som gör Aftonbladet. Det finns ett brinn och en vilja som går utöver vad som kanske är nyttigt för oss alla dagar, rent privat, men det är oemotståndligt att få jobba i en sådan miljö och ett privilegium att få leda ett sådant gäng.

Du tar över i en tid när kvällstidningarnas upplagor viker i konkurrensen med internet och gratistidningar – har Aftonbladet någon framtid?

–?Absolut. Vi måste vara realister när det gäller upplagan för en betald tidning – just nu pågår en historisk rörelse bland läsarna, från papperet till nätet. Men jag tror på tidningen av det helt basala skälet att det är mysigt med tidning. Det är en skön stund – som skiljer sig från att läsa på nätet. Med tidningen kan du få en egen stund, lite avkoppling.

–?Vad vi måste göra är att bli bättre på att i tidningsform leverera den där sköna stunden – och förstå vad nätet kan göra så mycket bättre än vad vi någonsin kan.

Hur ser framtidens Aftonbladet ut?

–?Vi måste fokusera på att göra en angelägen, fräck och underhållande tidning. Det kommer att bli viktigare för oss hur vi berättar något – än vad vi berättar. Det är alltid viktigt vad vi berättar, men också hur – vi måste bli en tydlig, engagerad röst. Och vi måste börja hos läsarna – och identifiera vad som är viktigt för dem.

Tvekade du någonsin inför jobbet?

– Ja, den största tvekan jag kände handlade om mina barn. Jag vill inte bli en frånvarande farsa. Jag lever i en sådan gammaldags organisation som en kärnfamilj med fru och barn och familjen är jätteviktig för mig. Mina barn är 8 och 10 och det är härliga år just nu med dem som jag inte vill missa. Jag måste greja det.

Du spelar gärna tv-spel med barnen. Men du är en ”natur-mupp” som gillar jakt också. Jan Guillou jagar krokodiler – vad jagar du?

–?Jan Guillou är på en annan nivå av jakt. Jag jagar vildsvin och klövvilt – rådjur och älg – och fågel.

Får vi läsa mer om jakt i Aftonbladet nu?

– Ja, det är nog ingen dum idé. Det är en genuint folklig rörelse och det är fascinerande hur mycket folklig kunskap det finns där. Man lär sig så mycket om natur och skogsbruk, om hur små samhällen fungerar och förstås, manlig gemenskap.

Du, förresten, du har vit skjorta dagen till ära – annars brukar de visst alltid vara rutiga?

– Skratt! Ja, jag har sjukt många rutiga skjortor, men jag har inte tänkt på det förrän Alex Schulman gjorde mig uppmärksam på det i sin blogg. Det är någon slags åldersnoja. Vid 38 insåg jag att det inte funkade med t-shirts med tryck längre, men jag tyckte att jag var för ung för att bära enfärgat hela tiden. Då blev det rutigt.

–?Men jag tar gärna emot tips från Aftonbladets modeexpert Sofi Fahrman.

Det kanske också är något vi får läsa mer om i Aftonbladet?

– Jag vet inte. Men allvarligt, det är skitsvårt att vara 40 och klä sig! Inte för tjejer, kanske, men för killar.

Anders Gerdin har gett dig flera goda råd – det viktigaste är att aldrig glömma att det är för läsarna vi gör tidning.

–?Anders Gerdin är en mycket klok man, som har lärt mig mycket.

Jan Helin

Namn: Jan Helin. Ålder: 40 år (Född 1967 i Nynäshamn).

Familj: Hustrun Lotta, jurist, och barnen Tyra, 10, och Ludvig, 8.

Bostad: Hus i Bromma.

Inkomst: 95 000 kronor i månaden i dag – den nya lönen är fortfarande under förhandling.

Bakgrund: Började som sportreporter och redigerare på Nynäshamnsposten. Kriminalreporter på Sundsvalls Tidning.

Kom till Aftonbladet första gången 1992 som praktikant från Journalisthögskolan i Sundsvall. Har sedan dess arbetat som nattreporter, kvällsreporter och kommenterande nyhetsreporter, biträdande nyhetschef och debattchef.

Var chefredaktör på Ålandstidningen 2002–2003. Kom tillbaka till Aftonbladet 2004 som biträdande redaktionschef. Blev redaktionschef i somras och blir från och med årsskiftet chefredaktör och ansvarig utgivare.