Ligan stal hela arvet

NYHETER

Skrev falskt testamente – fick 15 miljoner efter en död 77-årig kvinna

1 av 3

Med det här falska testamentet kom ligan över en 77-årig kvinnas arv – minst 15 miljoner kronor.

Aftonbladet kan i dag avslöja hur de systematiskt lurat till sig arvegods från avlidna svenskar.

För totalt 50 miljoner kronor.

Den 77-åriga kvinnan levde ensam i Uppsala.

Inga anhöriga, inga nära vänner. När hon avled i november 2006 fanns inga arvingar. I stället gick hennes förmögenhet till Allmänna arvsfonden. De skulle sedan slussa vidare pengarna till stödverksamhet för barn, ungdomar och handikappade.

Men ligan tog allt.

Idag häktades nio personer som alla misstänks ha lurat till sig mångmiljonbelopp från Arvsfonden. Samtliga häktades idag av tingsrätten i Stockholm misstänkga för grovt bedrägeri och försök till grovt bedrägeri. Alla häktades på den högre misstankegraden och en av de nio, en 34-årig jurist, häktades i sin frånvaro. 34-åringen kommer nu att efterlysas internationellt.

Stulit avlidnas arv

Ligan har kommit över en sjättedel – 50 miljoner kronor – av de totalt 400 miljoner som kom in till Allmänna arvsfonden förra året. En av dem har varit anställd på myndigheten bakom fonden. Ligan misstänkts ha stulit avlidna svenskars arv genom falska testamenten. Till fonden kommer arvspengar från alla avlidna svenskar som saknar arvingar.

Hela förmögenheten

Aftonbladet kan avslöja hur ligans bedrägerier har gått till.

De misstänks bland annat ha lurat till sig en avliden 77-årings hela förmögenhet.

En av de missstänkta, en 47-årig före detta hyresgäst hos kvinnan, skickade några månader efter hennes död in ett testamente till Allmänna arvsfonden. Två misstänkta medkumpaner undertecknade. Polisen misstänker att testamentet är falskt, att den misstänkte hyresgästen tillsammans med sina kumpaner själva skrivit testamentet efter hennes död.

15 miljoner eller mer

De kom över hela hennes arv: fastigheter i Uppsala och Göteborg, samt bankmedel och värdefulla tavlor. Sammantaget värt 15 miljoner kronor. Men räknar man på fastigheternas marknadsvärde, i stället för taxeringsvärdet, kan arvet vara värt över 30 miljoner kronor.

Bara några månader efter att den misstänkte hyresgästen fått ut arvet sa han upp sig på jobbet.

Bytte namn

– Han sa att han fått de här pengarna. Det kändes väl lite underligt och många reagerade ju också på att de bytte namn, säger en vän.

När den misstänkte hyresgästen och frun fått pengarna bytte de efternamn. De bodde fram till gripandet i den avlidna 77-åringens mångmiljonvilla.

I kuppen mot 77-åringen ingick minst tre av ligans medlemmar. Hur kopplingen ser ut till de övriga misstänkta är oklart.

– Vi hoppas att det ska klarna, säger Ulf Göranzon på Stockholmspolisen.