Fy fasiken vilket hårt diplomatliv

NYHETER

Flugor i trädgården stör UD-anställda

1 av 3 | Foto: Sockerchock till frukosten uppskattas inte i Honduras.

Frukostflingorna är för sockriga, trädgårdarna fulla med flugor och golfbanorna i dåligt skick.

Det är inte alltid lätt att vara svensk diplomat utomlands.

Det visar UD:s årliga enkät.

Tidningen Riksdag & Departement har tagit del av enkätsvaren från de drygt 100 svenska ambassaderna och konsulaten runt om i världen. Och diplomaterna är långt ifrån diplomatiska.

Hundbajs på gatorna

I Georgien klagas det på hundbajs på gatorna och i Serbien tycker personalen att det röks för mycket. I Islamabad menar personalen att de utsätts för en ökad allergi-risk eftersom det finns så många mullbärsträd i staden och personalen i Saudiarabien tycker att giftormar på gatan ”medför obehag”.

Även i Burkina Faso är det djur som personalen stör sig på – nämligen flugor som flockas i trädgårdarna tack vare en intilliggande soptipp.

Torr golfbana

Maten kan också vara ett problem när man vistas utomlands. Diplomaterna i Honduras lider av det dåliga utbudet på matvaror. ”Det är samma ost etc. Och frukostflingorna är oerhört sockrade” skriver de i enkäten.

Inte heller fritidssysselsättningarna undgår kritik när diplomaterna är igång. I nigeriska staden Abuja är kulturutbudet i princip obefintligt och i Brasilien är konserterna av dålig kvalitet. Och i Algeriet finns det bara en golfbana i dåligt skick som aldrig vattnas.

Dålig hygien

Från New Delhi hälsar man kort och gott att ”indiernas personliga hygien är eftersatt”.

Enkäten är till för att UD ska kunna fastställa vilka förmåner och ekonomiska tillägg, så kallade hardshiptillägg, de anställda ska få. Så det kan kanske löna sig att gnälla.