Ica visste om köttfusket redan 2003

Av: Susanna Vidlund

Publicerad:
Uppdaterad:

”Gamla och kletiga wienerkorvar spolades av och paketerades om”

I veckan avslöjade Uppdrag Granskning att gammal köttfärs paketeras om och säljs i vissa butiker.

Nu visar det sig att Ica kände till problemet redan 2003.

– Vi påtalade för ledningen att det gick till i butikerna precis såsom det nu avslöjats i tv, säger Hans Hallén som fram till 2005 var kvalitetsledare inom Ica till Sydsvenskan.

Hans Hallén som numera arbetar som livsmedelsinspektör i Eslöv, berättar att man inom Ica inte bara märkte om köttfärs från gårdagens till dagens datum.

– Man malde till och med om köttfärs som tidigare legat ute i diskarna. Gammal köttfärs maldes på nytt, paketerades om och lades åter ut i diskarna, säger Hans Hallén.

Han har själv varit restaurangägare och kock innan han blev livsmedelsinspektör, började 2003 arbeta inom Ica. Han var en av åtta kvalitetsledare där och deras uppgift var att se till att skandaler som den som avslöjats i Uppdrag Granskning inte skulle ske.

”Skit bakom diskarna”

I sitt arbete reste han runt för att utbilda personal i livsmedelshantering och han fick se "mycket skit bakom diskarna", säger han själv.

– Gamla och kletiga wienerkorvar spolades av med vatten och paketerades om. Likadant gjorde man med kassler – in under kranen och in i ett nytt paket och ut i disken.

Hans Hallén berättar att Ica även då reagerade på de chockerande uppgifterna om mathanteringen på Ica.

– Reaktionen var ungefär ”Oh gud vad hemskt, vi måste göra något, så här kan man inte hålla på”. Men det blev tydligen inte mycket mer, säger han till Sydsvenskan.

När Peder Larsson blev vd för Ica beslutade man göra besparingar och enligt Hallén fick då samtliga kvalitetsledare sluta. Han berättar att ansvaret för kvalitetskraven då i stället gick över till de enskilda handlarna.

Publicerad: