Bedrägerier på nätet ökar stort
Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2007-11-13
Bedrägerierna på internet ökar kraftigt och sannolikt är det faktiska antalet brott ännu större.
Polisen efterlyser mer vanligt bondförnuft hos köparna.
I oktober anmäldes 481 internetbedrägerier i Sverige, en ökning med 60 procent jämfört med samma månad i fjol. Under årets första tio månader har polisen tagit emot åtta gånger fler anmälningar än under samma period förra året och allt oftare drabbas privatpersoner, skriver Sydsvenskan.
Skumma varor
Enligt Anders Ahlqvist, chef vid Rikskriminalens internetspaningsgrupp, ger dock siffrorna inte en heltäckande bild av verkligheten. Först förra året fick internetbedrägerierna en egen brottskod hos polisen och det brukar ta en tid innan alla hittar rätt. Dessutom kan mörkertalet vara mycket stort, påpekar han. Det säljs och köps saker på internet som ingen av parterna vill skylta med och när någon utsätts för bedrägeri är det långt ifrån självklart att gå till polisen.
– Det kan till exempel handla om sexuella tjänster, piratkopierade dekoderkort och piller som inte är riktigt lagliga, säger han till TT.
X-box i en mörk park
Det stora problemet är dock de vanliga köparnas godtrogenhet. Anders Ahlqvist brukar ge det här exemplet när han håller föreläsningar:
– Du träffar en snubbe du aldrig har sett förr i en mörk park en kväll och dessutom står han bakom en buske så att du inte kan se hans ansikte. Han säger ”om du ger mig 3000 spänn så kommer jag tillbaka om en timme med en X-box (en tv-spelskonsol) som är värt 6000”. Lämnar du då över pengarna? För de flesta är svaret sannolikt nej, men på internet betalar många och det är ett märkligt fenomen.
En liten variation av det här exemplet inträffade för en vecka sedan då en ny X-box till bra pris fanns på en auktionssajt. Köparen ringde säljaren som var beredd att sälja omgående, men pengarna måste sättas in på hans konto direkt för det fanns fler intressenter.
– Det är klassiskt. Först agnar man med en fet mask (bra pris) och sedan sätter man tidspress på köparen, säger Anders Ahlqvist.
Säljaren narkoman
I det här fallet blev det köp, men naturligtvis ingen leverans. Problemet för köparen var att säljaren var narkoman och inte brydde sig ett dugg om att det tog polisen ett ögonblick att spåra honom.
Alla stora svenska auktionssajter och köp- och säljmarknader på internet ger användarna råd om hur de ska undvika bedragare. Betala aldrig i förskott till säljare som du inte känner och skicka aldrig en vara innan du fått betalt. Det låter som ett moment 22 och lösningen kan till exempel vara internetgiro där köparen deponerar köpesumman och pengarna betalas till säljaren först när köparen givit klartecken.
”Om det låter för bra...”
Anders Ahlqvist har ett annat grundtips till vanliga konsumenter:
– Skulle du ha gjort det här i den fysiska världen? Skulle du lämna dina pengar till en person som lovar att leverera senare? Och som vanligt är den gyllene devisen ”Om det låter för bra för att vara sant, så är det oftast inte sant”.
ar till en person som lovar att leverera senare? Och som vanligt är den gyllene devisen ”Om det låter för bra för att vara sant, så är det oftast inte sant”.
Björn Ewenfeldt/TT