"Juha regisserade sitt liv som han ville att det skulle vara"

NYHETER

Växte upp med sin frånskilda pappa

1 av 3

Han är den ende mördare som blivit ett förnamn.

Juha.

– Han är en ondskans rockrebell, säger författaren David Lagercrantz.

Om Juha själv hade fått skriva storyn om sitt liv hade han troligen inte ändrat många kommatecken. Trots att han tvingats leva nästan tjugo år av sitt liv bakom galler.

Juha bestämmer sig tidigt för att bli Nordens värsta brottsling.

Värstingkarriär

Han växer upp med sin frånskilda pappa både i Helsingfors och i en mindre stad nära gränsen mot Ryssland. Rockstjärnedrömmarna tvingas han snabbt lägga på hyllan eftersom han aldrig lyckas lära sig något instrument. I stället börjar han missbruka både alkohol och narkotika. Och gör en spikrak värstingkarriär.

Sexton år gammal gör han sin första fängelsevolta. Då kallar han sig själv Il Capitano men är mer känd i poliskretsar som ”korvkiosktjuven”.

Trippelmördare

Det går snabbt utför för smågangstern som missbrukar både alkohol och narkotika. 1988 förvandlas han till trippelmördare när han mördar tre människor ur samma familj på kyrkogården i Åmsele.

Den tre veckor långa polisjakten på Juha och flickvännen Marita blir också starten på hans nya liv. Juha, 23, stortrivs i ett rampljus de flesta skulle sky som pesten.

– Han regisserade sitt liv precis så grandiost som han ville att det skulle vara, säger David Lagercrantz.

Han är en av få som träffat trippelmördaren vid två tillfällen. Han har också skrivit boken om hans liv och beskriver honom som psykopat.

Kvinnorna köade

– Utan att vara psykopat är det omöjligt att göra en sådan här sak. Det är också fastslaget. Jag hade hans personutredning som hemligstämplades i min hand. Utanpå stod det ”antisocial personlighetsstörning”.

Polisjakten och rättegångarna hjälper till att skapa myten om Juha – den som får tjogtals med kvinnor att köa utanför fullsatta rättssalar bara för att få en glimt av den korte, spenslige massmördaren men långt svart punkhår och boots.

– Han hade sitt livs show. På rättegången satt unga tjejer som för varje dag blev allt mer lika Juha. De färgade håret svart och tatuerade armarna.

Även bakom lås och bom fortsätter Juha att skapa rubriker. Fem gånger lyckas han rymma från sina anstalter. Två gånger försöker han ta livet av sig genom att vira ett lakan runt halsen. Och flera gånger ansöker han om nåd utan att få gehör från Finlands president.

Däremot får han säckvis med beundrarbrev från kvinnor över hela Skandinavien. Några av dem gifter han sig med.

– Han berättade att han haft sju fruar. För att få obevakat besök i fängelset av en kvinna är man tvungen att vara gift. Så han såg till att vara det, säger Jenny Gourman.

Hon träffade Juha förra hösten under inspelningen av programmet ”Ondskan” i en park utanför Helsingfors. Hon minns att han luktade gödsel efter arbetet med häs

tar på anstalten.

– Han såg hård ut, hade basker och tatueringar över hela armarna, som en biker, säger Jenny Gourman.

Hon minns också hans iskyla.

Distanserad

– För honom var inte ett trippelmord någon big deal. Det läskiga var att han var så distanserad. När han såg bilder av sina offer var han helt oberörd.

Juha hoppades redan då på nåd.

– Han pekade på ett bostadsområde och sa att där vill jag ha en lägenhet. Han hade inga framtidsplaner men visste att han inte ville jobba. Han berättade att han inte druckit på länge utan var clean.

Under sina tjugo år i fängelse har han varken fått medicin eller terapi. Psykopati är en personlighetsstörning som inte är behandlingsbar. Däremot menar många att den avtar ju äldre man blir.

– Han var besviken över att han tvingats bearbeta allt själv. Han hade inte medicinerats.

Bara månader efter inspelningen hamnar Juha Valjakkala direkt i den kriminella världen igen.

Han rymmer i november 2006 och grips i en knarkarkvart hos en före detta kåkfarartjej. I mars nästa år ska 42-åringen för första gången börja leva på andra sidan gallret.

En begåvad person

– Jag tror inte han vill leva det kriminella livet. Han är en begåvad person som börjat läsa. Men om hans självkänsla blir kränkt kan han bli farlig. Då kan det smälla, säger David Lagercrantz.

Han är ändå inte särskilt orolig för att Juha ska döda igen.

– Begåvade psykopater brukar hitta andra alternativ till våld. Även om de inte bryr sig om de skadar så förstår de hur förödande våldet är för de själva, säger han.

ARTIKELN HANDLAR OM