Peter Örn lämnar Sveriges Radio

NYHETER

”Vi har olika uppfattningar som rör det framtida arbetet”

Foto: Johan Solum
”Jag är stolt över att ha varit med om att leda och utveckla Sveriges viktigaste medieföretag och kulturskapare”, säger Peter Örn.

Kritik mot programmen, dålig ekonomi och missnöjda medarbetare.

I dag avgick Peter Örn som vd för Sveriges Radio.

– Nästa vd ska vara en publicist med förankring inom SR, säger journalistklubbens ordförande Ola Gäverth till aftonbladet.se.

Peter Örns avgång förklaras med att han och styrelsen inte är överens om framtiden för Sveriges Radio.

– Det har under den senaste tiden blivit tydligt att vi har olika uppfattningar i några frågor som rör det framtida arbetet och därför kom vi båda till slutsatsen att detta är rätt tidpunkt att avsluta uppdraget, skriver Peter Örn och styrelseordföranden Ove Joanson i en gemensam kommentar.

Hård kritik

Avgången kommer efter en tid av hård kritik mot Sveriges Radios ledning. Bland annat har förändringarna av P1 för att locka fler unga lyssnare fått både SR-medarbetare och lyssnare att rasa.

Och det senaste sparpaketet har lett till att nära 340 anställda har bett om att få sluta på Sveriges Radio. För att spara pengar hade ledningen erbjudit 152 personer att lämna sina jobb mot avgångsvederlag.

Men den interna kritiken mot ledningen nämns inte i dagens pressmeddelande.

– Peter Örn har genomfört ett antal nödvändiga men smärtsamma förändringar och han har gjort det med den humanism och med den omsorg om public service som är hans kännetecken, skriver Ove Joanson.

”Lite överrumplad”

– Jag är stolt över att ha varit med om att leda och utveckla Sveriges viktigaste medieföretag och kulturskapare, säger Peter Örn.

Avgången kom som en överraskning för Ola Gäverth, journalistklubbens ordförande vid Sveriges Radio.

– Jag är lite överrumplad, säger han till aftonbladet.se.

Är det personalens kritik som ligger bakom avgången?

– Det får du fråga honom. Men det har varit en tung tid med både intern och extern kritik.

Vad betyder hans avgång för Sveriges Radio?

– I en tid när vi behöver lugn och ro så blir det inte riktigt det. Det har varit en stor omorganisation som inte riktigt sitter och där vi hade behövt en stabil lösning. Jag hade verkligen hoppats på att få fokusera på de publicistiska frågorna och på innehållet i programmen och inte på pengar och omorganistaion.

Ola Gäverth har inget förslag på ny vd men han är tydlig med vilka egenskaper som krävs.

– Vi vill ha en publicist och en tydlig ledare med förankring inom Sveriges Radio. Men det är också viktigt med det som Peter Örn var tydlig med - en god relation mellan fack, personal och radioledningen.

Peter Örn får ett avgångsverderlag på tolv månadslöner. Styrelsen föreslår att Kerstin Brunnberg blir tillfällig vd för Sveriges Radio.

Läs mer

Johanna Melén