Mannen bakom porr- kuppen: Visst är det fult

NYHETER

Smålänning säger sig äga adressen - ”Någon krona betalt vill man ju ha...”

Aftonbladet.se har talat med mannen som säger sig äga domänadressen försäkringskassan.se.

– Jag trodde inte mina ögon när jag såg att adressen var ledig. Det är ju otroligt att stora företag och myndigheter är så slarviga med sådant, säger mannen.

Han berättar att det var med berått mod han länkade en porrsajt till adressen i fråga. Sedan dess har han väntat på att Försäkringskassan ska ringa.

Vad tror du att de har att säga dig?

– Jag tror att de är intresserade av att få tillgång till adressen. Och någon krona betalt vill man ju ha, säger mannen som är smålänning och har sålt webadresser tidigare.

– Jag äger ett företag som jag skaffade både .se och .nu-adresser till. Det dröjde inte länge förrän det ringde från ett stort köpcenter i södra Sverige som hette likadant och var intresserade av att köpa adressen. Det var så jag fick upp ögonen för sådana affärer, säger mannen.

Varför lade du ut porr på forsäkringskassan.se?

– Njae, man blir ju lite full i fan. Det är rätt kul att se vad som händer. Man vill ju att de ska vakna till.

Enligt mannen var adressen skyddad tills alldeles nyligen. Men av någon anledning har årsavgiften inte blivit betald och när tiden löpte ut var det bara att slå till.

– Jag betalade 248 kronor. Min gissning är att det är någon it-chef som inte skött sitt jobb riktigt, säger han med ett skratt.

Vad har du att säga de som nu får porr i ansiktet när de tror att de ska hitta information från Försäkringskassan?

– Ja, det är ju inte så bra, kanske. Jag ska ta bort det, säger mannen.

Länken www.försäkringskassan.se leder till ett företag som heter SMS Movies. De betalar i sin tur pengar till alla som genererar trafik och köp av porrfilmer på den egna sajten. Men:

– Sådana här tilltag är vi inte alldeles förjtusta i, säger en av de ansvariga bakom SMS Movies till aftonbladet.se.

Har ni märkt någon ökning av trafiken?

– Jo, våra servrar varnar för överbelastning. Men sådant här skapar mer ont blod än det är till nytta för oss.

Men mannen som länkar till er har kanske redan tjänat pengar på sitt tilltag?

– Ja, vi får se resultatet i morgon.

På Försäkringskassan är man måttfullt roade av det som hänt under dagen. Och några pengar är man inte beredda att betala.

– Exakt vad som har hänt vet jag inte, men vi kommer att utreda det noggrant så att det kan undvikas i framtiden, säger utvecklingsdirektör Mikael Strömbäck till aftonbladet.se.

Efter att porrkuppen mot Försäkringskassan uppmärksammades under dagen tog Försäkringskassan kontakt med Stiftelsen för Internetinfrastruktur som adinistrerar .se-adresser i Sverige. Senare under dagen synes det som att Försäkringskassan återtagit kontrollen över adressen. Istället för en slug smålänning står Försäkringskassan som ägare till adressen.

Stämmer uppgiften att ni har missat att betala avgiften?

– Vanligtvis är vi mycket noga med att sköta sådant, men det går inte att utesluta att det är så, säger Mikael Strömbäck.

Så skyddar du ditt företag:

Robert Triches