Trots löften: Studie- medlet höjs inte

NYHETER

Studenter lever under fattigdomsgränsen. SFS:s ordförande: "Jag är väldigt besviken"

Trots att tre av fyra allianspartier gick till val på en höjning av studiebidraget ser det inte ut att bli mycket fetare i studenternas plånböcker.

– Jag är jättebesviken, studenterna lever i dag under fattigdomsgränsen, och att höja bidragen handlar om deras trygghet, säger Sveriges förenade studentföreningars ordförande till aftonbladet.se.

I dag får en svensk student 7 256 kronor i månaden, om hon eller han tar fullt studiestöd med bidrag och lån. Gränsen för fattigdom i Sverige går på 8 400 kronor.

– Jag är besviken. Många studenter i dag tvingas arbeta extra för att hålla ekonomin flytande och det kan gå ut över studierna. Det handlar också om studenternas trygghet, säger Elin Rosenberg, ordförande i Sveriges förenade studentkårer.

Trots att folkpartiet, kristdemokraterna och centern före valet sade sig vilja höja studiemedlen blev det inte så, enligt alliansens budget.

Mer pengar till utbildningarna

Däremot satsar regeringen 136 miljoner extra på att kvalitetssäkra grund- och forskarutbildningar på högskolenivå.

– Det är självklart positivt, kvalitetssäkringarna är bra, säger Elin Rosenberg.

Regeringen vill under mandatperioden också avskaffa den så kallade högskolemomsen, det vill säga skyldigheten för universitet och högskolor att betala åtta procent av de obeskattade externa forskningsbidragen till staten. Vidare vill regeringen höja forskningsanslagen med 900 miljoner kronor fram till år 2009. En stor forskningspolitisk proposition väntas under 2008.

Karin Thurfjell