Så gör återvinning miljoner arbetslösa

NYHETER

Visst låter recycling jättebra.

Kruxet är att miljoner blir arbetslösa.

Foto: Avstå från leksaken?

Människorna som konsumerar mindre blir bara fler. Så här tänker de:

”Om alla lever som vi i väst skulle det behövas fyra eller fem jordklot. Nu drar jag i bromsen.”

En av dem är Eva Friman, föreståndare vid Uppsala centrum för hållbar utveckling. Eva cyklar och går till jobbet, köper ekologiska och rättvisemärkta produkter, handlar bara begagnade möbler, kläder och leksaker.

– Jag försöker hitta andra värden än lyckan som konsumtion kan ge, säger hon.

Plötsligt kommer jag att tänka på den gamle mannen jag mötte på ålderdomshemmet i Ränneslöv, när jag var lokalreporter på Laholms Tidning. Han berättade om 1938, då han för första gången hade en veckas lagstadgad semester och cyklade runt i landskapet och bara njöt. Leendet som spred sig i hans ansikte när han mindes den där fantastiska semesterveckan glömmer jag aldrig.

Lycka är inte bara resor till andra sidan jorden och nya kläder. Fast vad händer om alla drar i bromsen samtidigt?

– Konsumtionen utgör i de flesta länder i västvärlden 50–60 procent av bruttonationalprodukten. Minskar den med tio procent blir miljontals människor arbetslösa, säger Hubert Fromlet, chefekonom på Swedbank.

Eva Friman, som är ekologisk ekonom, håller med om att alla inte kan sluta konsumera. Samtidigt säger hon:

– Vårt ekonomiska system är uppbyggt kring en konsumtionsökning, som blir större för varje år. Men de praktiska bevisen för att systemet fungerar i längden är inte så starka.

Hon förordar att vi ska leva som på 1970-talet, med färre bilar och lägre snurr på konsumtionen. Det skulle hejda den globala uppvärmningen.

Men det räcker inte, enligt Friman. Politikerna måste dessutom ändra samhällets organisation. Hon vill se ett slut på global handel. Fattiga länder borde bara handla med varann och rika länder bara med sina grannar. Då kan alla få ett drägligt liv.

– Vi behöver strukturella lösningar som möjliggör ett hållbart liv, säger hon.

Okej. Politikerna fattar de stora besluten och du de små.

Köper du ditt barns leksaker på Myrorna nästa gång?

ARTIKELN HANDLAR OM