Barnagan ökar i Sverige

NYHETER

”Föräldrarna hugger tag i, ruskar och skakar”

Foto: Mild barnaga ökar Dubbelt så många föräldrar uppger att de skakar, ruskar och tar tag i sina barn som är under ett år gamla.

Mildare varianter av barnaga har ökat i Sverige under 2000-talet.

Det visar en ny studie.

– De hugger tag i, ruskar och skakar barn mer nu än för sex år sedan, säger Staffan Jansson, professor i Folkhälsovetenskap vid Karlstad universitet till Ekot.

Staffan Jansson har lett studien på uppdrag av Karlstad universitet och Stiftelsen Allmänna barnhuset. Han är oroad över utvecklingen han ser.

Barn och föräldrar tillfrågades om deras erfarenhet av och attityd till fysisk bestraffning. Studien visade att våld mot barn fortfarande är låg om man jämför internationellt. Förekomsten av den grova misshandeln är fortfarande på samma nivå som den var för sju år sedan.

Knuffar och ruskar

Däremot ökar en en mildare variant på ett dramatiskt sätt. Föräldrar knuffar, ruskar om och hugger tag i sina barn i större utsträckning i dag än tidigare.

Dubbelt så många jämfört med förra mätningen uppgav nu att de behandlade sina barn på det viset. Bland föräldrar som hade barn som är yngre än ett år gamla hade andelen femdubblats.

Vad ökningen beror på är oklart. Men en av förklaringen kan vara att föräldrarna försöker sätta tydligare gränser gentemot barnen.

– Den diskussionen har varit rätt massiv och det har varit Nannyprogram i tv. Metoder tänkta till barn med påtagliga beteendestörningar som liksom har förts över till att bli råd för alla föräldrar. Det där är något som vi inte tycker är bra, säger Staffan Jansson till Ekot.

Villa och högskoleutbildning

Den mildare varianten av barnaga som nu ökar är vanligast bland svenska föräldrar med högskoleutbildning. Familjer som bor i radhus, villa eller bostadsrätt.

Folkhälsominister Maria Larsson menar att föräldrastödet behöver ökas så föräldrarna lär sig hur de ska hantera sina barn.

– Vi planerar just nu på socialdepartementet ett föräldrastöd för den här rapporten visar att föräldrar om de får kunskap kan hitta andra metoder för att uppfostra sina barn, säger Maria Larsson.