Opiumodling kan bli lagligt

NYHETER

Ska öka tryggheten för afghanska bönder

Opiumodlingen i Afghanistan kan bli laglig.

Det föreslår EU-parlamentet som vill använda knarket till smärtstillande medel.

Produktionen av opium i Afghanistan slår alla rekord. Nu vill en majoritet i EU-parlamentet legalisera opiumframställningen för att få stopp på den svarta marknaden, skriver Sydsvenskan.

Tanken är att EU ska köpa skörden för tillverkning av läkemedel. På så sätt slipper bönderna leverera knark till knarkhandlare vilket ökar deras trygghet.

Svenskt ja till förslaget

Flera av Sveriges representanter i EU-parlamentet har ställt sig positiva till förslaget.

– Det är kanske ett desperat försök, men trots allt ett försök att få stopp på den lavinartade ökningen av opiumodlingen, säger folkpartisten Olle Schmidt från Malmö till Sydsvenskan.

Världsproducent

Nästan all världens opium kommer från Afghanistan. I år skördades 8 000 ton opium vilket är en stor ökning i jämfört med förra året. Opiumvallmo är nämligen den gröda som bönderna får bäst betalt för.

Enligt FN:s organ mot brott och narkotika, UNODC, kontrolleras handeln av maffior, lokala krigsherrar och klaner. Även talibanerna drar nytta av handeln.

Regimen i landet har tillsammans med amerikanska trupper försökt bekämpa odlingen utan att lyckas. Därför sätter nu EU-parlamentet sitt sista hopp till en legalisering av odlingarna.