Fest och mat i dagarna tre

Foto: Hos familjen Khalid har man ägnat hela gårdagen åt att baka, laga och förbereda.
NYHETER

Söta bakverk, hommus, dadlar, soppor och sallader. Hemma hos familjen Khalid är det uppdukat för helgens festligheter.

I dag inleds Eid al-Fitr som betyder att fastemånaden, ramadan, är över.

I en knapp månad har familjen Khalid i Nödinge utanför Göteborg, liksom muslimer över hela världen, fastat. Från solens uppgång till dess nedgång har de avhållit sig från bland annat mat och dryck.

– Första dagarna var lite jobbiga, men man vänjer sig, säger Mariam Khalid, 14.

Tre dagars festlighet

Tillsammans med familjen ägnade hon gårdagen åt att förbereda för de tre dagar av festligheter som nu följer. Det blir besök hos släkt och vänner, bön i moskén, presentutdelning och telefonsamtal till släktingar runt om i världen. Och massa mat.

"Vår motsvarighet till julen"

– Det här är vår motsvarighet till julen, säger Mariam Khalid.

Abdulrahman Khalid, 59, visar hur kakorna, mamul, brukar slås in i papper. Och han om någon vet – i början av 1990-talet öppnade han den första affären som sålde libanesiska bakverk i Göteborg.

Janna Roosch

Läs mer

Foto: Oum Kalthoum.

(.se)