Över 105 000 har tänt ett ljus mot våldet

aftonbladet.se:s läsare visar ett stort engagemang

Sedan i tisdags har aftonbladet.se:s läsare haft möjlighet att tända ett ljus mot ungdomsvåldet i samhället.

Vid halvniotiden på torsdag morgon nådde protesterna över 105 000.

Våldsdåden fortsätter. Efter att tre 16-åriga pojkar häktats för dödsmisshandeln av Riccardo, 16, kom nyheten om pojkarna som torterade och dödade en handikappad man i Upplands Väsby i juni. Samtidigt filmade de övergreppen.

Manifestationer i landet

I Stockholm, Malmö och Göteborg kommer allmänna manifestationer hållas på fredag mot ungdomsvåldet. En av upphovsmännen är 15-årige Anton Abele, som har fått nästan 65 000 personer att ansluta sig till gruppen ”Bevara oss mot gatuvåldet”, på internetsajten Facebook. I Göteborg har studenten Kristina Lidén startat en liknande grupp på internet där hon uppmanar stadsborna att protestera. Hon hoppas på mycket folk under manifestationen på Gustav Adolfs torg.

– Det viktigaste är att vi poängterar att våldsverkarna får ta för mycket plats i samhället. Det är ett fåtal som håller på så där, de flesta människor är goda. Folk bryr sig faktiskt och det vill vi visa, säger Kristina Lidén.

Över 105 000

Och folk verkar bry sig. Det visar inte minst engagemanget hos aftonbladet.se:s läsare. Vid halvnio-tiden på torsdagsmorgonen hade fler än 105 000 läsare tänt ett ljus på sajten i protest mot ungdomsvåldet.

Publisert: