Helikopter kraschade utanför Katrineholm

NYHETER

En person avled i samband med olyckan

1 av 3

På måndagsförmiddagen kraschade en helikopter nära Bie, norr om Katrineholm. En person omkom.

– Helikoptern har havererat. Enligt uppgifter var det endast en person ombord, säger Ann-Sofi Lindgren som är biträdande räddningsledare vid Flygräddningscentralen till aftonbladet.se

Vid 10.15 på måndagsförmiddagen kom larmet om att en helikopter hade kraschat nära Bie, norr om Katrineholm i Södermanland.

Olycksplatsen ligger på ett kalhygge cirka 14 kilometer norr om Katrineholm. En person avled i samband med kraschen.

– En kropp har bärgats, säger Per Gustavsson vid räddningstjänsten i Katrineholm till aftonbladet.se

Kroppen hittades vid olycksplatsen.

– Helikoptern är totalförstörd och började brinna vid kraschen, säger Göran Hagberg som är räddningsledare vid Flygräddningscentralen i Göteborg.

Startade i Västerås

Helikoptern startade i Västerås men Göran Hagberg känner inte till destinationen.

– Vid kraschen slogs nödsändaren i gång och på så sätt larmades vi. Det är svårt för räddningstjänsten att nå olycksplatsen men en helikopter från Flygräddningen har landat där.

På grund av den svåra terrängen har räddningstjänsten haft svårigheter att komma fram till platsen.

– Det är dåligt med tillfartsvägar i området men vi är framme vid platsen nu, säger Bengt Öberg vid räddningstjänsten i Katrineholm vid 11.15-tiden till aftonbladet.se.

SOS Alarm uppger att den kraschade helikoptern är av modellen Robinson R 44. Det är en fyrsitsig, enmotorig helikopter med en tvåbladig huvudrotor. Det är en populär modell och man använder bland annat sådana helikoptrar vid flygfotografering och persontransporter.

Enligt de första uppgifterna till polisen var det endast en person ombord på helikoptern. Det råder dock osäkerhet kring om det kan ha varit fler passagerare ombord.

– Vrakdelar ligger utspridda över ett stort område och vi vet fortfarande inte om det var fler personer ombord, säger Johan Levin, informationsansvarig vid polisen i Södermanland.

Utredning väntar

Helikoptern startade i Västerås, vilket ligger omkring en kvarts flygtid från olycksplatsen. Det är okänt vilket företag helikoptern tillhör.

Vid olyckstillfället var flygsikten god och det var svag vind, uppger Göran Hagberg, räddningsledare vid Flygräddningscentralen.

Statens haverikommission är inkopplad och väntades påbörja sin utredning under måndagseftermiddagen.

Susanna Vidlund, TT