Ryssland anklagas för massiv hackerattack – svenska myndigheter informerade

Av: Hans Österman

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

USA och Storbritannien utfärdade på måndagen en varning för en pågående global cyberattack mot myndigheter och företag.

Statsstödda ryska hackare pekas ut som skyldiga.

Även svenska myndigheter informerades under kvällen.

Det gemensamma varningsmeddelandet från USA och Storbritannien utfärdades efter utredningsåtgärder från bland annat FBI och USA:s departement för inrikes säkerhet.

De anklagar Ryssland för att ligga bakom attacker på miljontals routrar, brandväggar annan viktig nätverksutrustning för internettrafik. Bland måltavlorna finns myndigheter, företag och stora internetleverantörer över hela världen.

– När du väl kontrollerar routern kontrollerar du all trafik som passerar genom den, säger Jeanette Manfra vid USA:s departement för inrikes säkerhet till CNN.

– Det är ett enormt vapen i händerna på en motståndare, säger Howard Marshall, vice direktör vid FBI:s cyberenhet.

Vladimir Putin.
Foto: MIKHAIL KLIMENTIEV / AFP
Vladimir Putin.

Pågått sedan 2015

Attacken har, enligt varningen, pågått sedan 2015 men inga specifika företag eller myndigheter pekas ut som drabbade. Inte heller omfattningen av attacken preciseras, uppger Reuters.

– När vi upptäcker illvillig cyberaktivitet slår vi tillbaka, oavsett om den kommer från Kreml eller andra fientliga statliga aktörer, säger Rob Joyce, Vita husets koordinator för cybersäkerhet, till nyhetsbyrån.

Svenska myndigheter informerades om den amerikansk-brittiska varningen under måndagskvällen. Larmet kom till Cert, en organisation som lyder under Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) och hanterar it-incidenter.

– Cert har kännedom om det här och har tittat på den under kvällen. Det kommer att fortsätta under tisdagen, säger Irene Christensson vid MSB:s presstjänst.

”Exempel på Rysslands bristande respekt”

Relationerna mellan Ryssland och USA/Storbritannien är redan ansträngda efter den misstänkta kemattacken i Syrien och de efterföljande bombanfallen under helgen. Det ska dock inte finnas något samband mellan varningen och händelserna i Syrien.

– Detta är ännu ett exempel på Rysslands bristande respekt för internationella normer, den här gången genom cyberspionage och aggression som försöker störa regeringar och destabilisera företag, säger en talesman för den brittiska regeringen till Reuters.

USA och Storbritannien uppger att varningen utfärdades för att hjälpa drabbade myndigheter och organisationer att skydda sina nätverk, men också för att förmå offren att dela sin information med myndigheterna.

– Vi har inte full insikt i omfattningen av intrånget, säger Jeanette Manfra vid USA:s departement för inrikes säkerhet.

Slog ut infrastruktur

Enligt amerikanska och brittiska myndigheter kan de infekterade routrarna användas till framtida ”offensiva operationer”.

– Det kan vara positionering inför användning i ett spänt läge, säger Ciaran Martin, direktör vid Storbritanniens nationella center för cybersäkerhet.

Ryssland har tidigare pekats ut för hackerattacker i väst. Så sent som i februari anklagades Ryssland för att ligga bakom ”NotPetya”-viruset som förra året slog ut delar av Ukrainas infrastruktur och påverkade datorer över hela världen.

USA har också anklagat Ryssland för att med statsstödda hackare och nättroll ha försökt påverka presidentvalet 2016 i Donald Trumps favör.

Även Trumps regering har nyligen anklagat Ryssland för hackerattacker mot det amerikanska elnätet.

Ryssland har tidigare nekat till anklagelserna och enligt bland andra Reuters och Forbes har ambassaden i London mejlat följande uttalande med anledning av måndagens varningsmeddelande från USA och Storbritannien:

”Vi bedömer dessa anklagelser och spekulationer som slående exempel på en hänsynslös, provokativ och ogrundad politik gentemot Ryssland. Vi är besvikna över att så allvarliga påstående har gjorts offentliga utan bevis och utan några försök från Storbritannien att först klargöra situationen med den ryska sidan.”

Publicerad:

LÄS VIDARE