Tiotusentals blockerar vägar i Armenien

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Tiotusentals anhängare till den armeniska oppositionsledaren Nikol Pasjinian blockerar vägar i huvudstaden Jerevan, i protest mot att parlamentet inte valde honom till ny premiärminister.

Pasjinian uppmanar till civil olydnad och har dessutom utlyst en generalstrejk.

– Vi kommer att lamslå hela staden och landet, säger Sargis Babayan, deltagare i onsdagens protestmarsch.

Demonstranterna har blockerat flera infarter till Armeniens huvudstad Jerevan, flera korsningar i de centrala delarna av staden och en väg som leder till flygplatsen. Enligt AFP:s uppgifter handlar det om tiotusentals som protesterar.

– Vi kommer att stanna här, säger 19-årige David som är en av demonstranterna.

Protesterna följer på gårdagens omröstning i parlamentet där Nikol Pasjinian inte lyckades få tillräckligt med stöd för att bli landets nye premiärminister.

”Kommer lamslå hela staden”

– Vi kommer att lamslå hela staden och hela landet, säger den 22-årige studenten Sargis Babayan, som deltog i en protestmarsch på onsdagen.

Efter omröstningen lämnade Pasjinian byggnaden och uppmanade sina anhängare att protestera genom civil olydnad – bland annat genom att blockera viktiga transportnoder.

– Från och med klockan 08.15 ska alla vägar blockeras, jag utlyser en generalstrejk, sade Pasjinian på tisdagskvällen.

1 av 6 | Foto: GLEB GARANICH / Reuters

Djup politisk kris

Demonstranterna kräver att det regerande Republikanska partiet ska lämna ifrån sig makten.

Armenien befinner sig i en allt djupare politisk kris sedan mitten av april. I slutet av månaden avgick premiärminister Serzj Sargsian efter bara elva dagar på posten, till följd av omfattande protester.

Serzj Sargsian anklagades av oppositionen för att klamra sig fast vid makten med hjälp av ändringar i författningen, som innebar utökad makt för premiärministerämbetet, en post som Sargsian hade tillträtt en kort tid före han meddelade sin avgång. Sargsian var president i tio år, fram till den 9 april, då hans mandat gick ut.

Publicerad: