Hovrätten friar tre från äktenskapstvång

avTT

Foto: Janerik Henriksson/TT
Tre personer frias från äktenskapstvång. Arkivbild.

Tre personer misstänktes ha tvingat en 15-årig flicka i Jämtland till giftermål. Nu frias de av hovrätten, som inte anser det bevisat att trion tvingade flickan in i äktenskapet.

I april 2016 ingick 15-åringen och en tio år äldre man en äktenskapsliknande förbindelse, skriver Östersunds-Posten.

Flickan hade kommit som ensamkommande flykting till Sverige och bodde på ett asylboende. I samband med den religiösa ceremonin hölls en fest på boendet, vilket fick socialtjänsten att fatta misstankar och omhänderta flickan samtidigt som händelsen polisanmäldes.

Hon kom på så sätt aldrig att leva ihop med mannen.

Tre personer – som är antingen släkt eller vän till familjen – åtalades för äktenskapstvång.

Inte utnyttjat

Nu friar hovrätten för nedre Norrland samtliga. Hovrätten fastställer därmed tingsrättens dom. Liksom tingsrätten konstaterar hovrätten att 15-åringen ingått i en äktenskapsliknande förbindelse, och att hon befann sig i en utsatt situation när det skedde.

Däremot anser domstolen inte att det är bevisat att någon av de tre som arrangerade bröllopet skulle ha förmått flickan att ingå förbindelsen.

"Det har inte kommit fram att det skulle ha varit fråga om några mer omfattande och intensiva påtryckningar", skriver hovrätten.

Inte heller kan det faktum att en av de åtalade tog emot hemgiften leda till ansvar för äktenskapstvång, enligt domen.

Rykten på boendet

I bedömningen utgår rätten från flickans egna uppgifter. Hon har berättat att hon inte trivdes på asylboendet. Det handlade bland annat om att personer hade synpunkter på att hon pratade med pojkar, att hon inte fick gå ut och att hon någon gång sminkat sig. Vid något tillfälle ska hon själv ha sagt att "äktenskap kunde vara en väg till frihet”.

"På det hela taget är uppgifterna om vad som föregick den äktenskapliga förbindelsen så oklara att det inte kan anses utrett att XX (flickan) påverkats på ett sådant sätt som faller in under regleringen om äktenskapstvång", skriver rätten.