Lavrov: Vi är oskyldiga till nervgiftattacken

USA, EU och Nato stöttar Storbritannien. Men Ryssland säger sig vara oskyldigt till nervgiftattacken i Salisbury.

Nu kräver utrikesminister Sergej Lavrov insyn i britternas utredning.

– Ryssland bör få tillgång till den substans som Skripal förgiftades med, säger han på en pressträff.

Den brittiska premiärministern Theresa May gav på måndagen Ryssland 24 timmar att bemöta anklagelserna om att landet ligger bakom mordförsöken på 66-årige ex-spionen Sergej Skripal och hans 33-åriga dotter Julia – om inte, kommer britterna hålla den ryska staten ansvarig och vidta åtgärder.

– Regeringens slutsats är att det är högst troligt att Ryssland är ansvarigt, sa hon i ett tal i parlamentet.

Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov avfärdar på tisdagen anklagelserna.

– Ryssland har absolut ingen koppling till Skripals förgiftning, det är nonsens, säger han på en presskonferens, enligt Interfax.

”Redo att samarbeta”

Utrikesministern säger att han ser Theresea Mays tal som ett ultimatum – och att Ryssland inte kommer att svara förrän man ges insyns i britternas utredning om Skripal-fallet.

– Ryssland är inte skyldigt. Ryssland är redo att samarbeta i enlighet med konventionen om förbud mot kemiska vapen, om Storbritannien nedlåter sig till att fullfölja sina internationella förpliktelser i enlighet med nämnda dokument, säger Sergej Lavrov, enligt AFP.

Lavrov förklarar att Ryssland genom en officiell begäran bett Storbritannien om att få tillgång till analyser och prover av nervgiftet som användes i attacken mot Sergej och Julia Skripal.

– Vår begäran har avslagits, säger han.

Moskva har under tisdagen kallat till sig Storbritanniens ambassadör Laurie Bristow.

Trump: Låter som Ryssland

Västvärlden ställer sig bakom Storbritannien.

USA delar slutsatsen om att Ryssland troligen ligger bakom försöket att förgifta den före detta dubbelagenten Sergej Skripal.

– Utifrån alla deras bevis låter det som att det är Ryssland, säger president Donald Trump till journalister utanför Vita huset på tisdagen.

– Theresa May kommer att tala med mig i dag. När väl fakta ligger på bordet, om vi håller med britterna, kommer vi fördöma Ryssland eller vem det nu är.

EU-kommissionens vice ordförande Valdis Dombrovskis uppger att britterna kan räkna med stöd.

– Vi är väldigt bekymrade av situationen, och även av de fynd som Storbritannien hittills har gjort, säger han, enligt Reuters.

Nato-chefen Jens Stoltenberg säger att användandet av nervgift är ”fruktansvärt och helt oacceptabelt”. Händelsen oroar enligt honom försvarsorganisationen.

Frankrike uttrycker också solidaritet med britterna. Agnes Von der Muhll, talesperson för utrikesministern, kallar giftattacken ”fullständigt oacceptabel” i ett uttalande, skriver AFP.

Enligt britterna tillhör giftet gruppen Novichok – ett ovanligt Sovjetutvecklat kemiskt vapen, farligare än sarin och vx.

Sergej och Julia Skripal är i fortsatt kritiskt men stabilt tillstånd.

Publisert:

LÄS VIDARE