Cecilia var den enda som hjälpte utslagna mannen

avMiriam Bratt

NYHETER

En man låg mitt på gatan i ett kallt Norrtälje i söndagskväll. Men trots att mycket folk var ute så var det ingen som kom till undsättning.

Tills Cecilia Arnström, 42, såg mannen på marken och ryckte in.

– Ingen frågade om vi behövde hjälp. Jag fick nästan lite äcklade blickar, säger Cecilia.

När Cecilia Arnström, 42, och hennes familj varit hos Cecilias mamma i söndagskväll såg de något oroväckande när de var på väg hem i bilen: en man låg raklång på gatan.

– Det var flera som hade gått förbi. Det var en restaurang precis bredvid där flera satt vid fönstren och vissa var ute och rökte. Men ingen brydde sig, berättar Cecilia.

Cecilia gick dock sin egen väg – hon hoppade ur bilen och gick fram för att se hur det var med mannen, skriver Norrtelje Tidning.

– Jag frågade hur länge han hade legat där, han var inte säker men trodde att han hade legat där ganska länge, säger Cecilia till Aftonbladet.

Foto: Privat

Mannen var ledsen och Cecilia uppfattade honom som lite förvirrad. Han ville till exempel hem, men kunde inte riktigt förklara var han bodde. Därför ringde hon efter en ambulans som kom efter drygt 20 minuter.

– Under tiden pratade jag med honom och höll honom i handen. Han var väldigt ledsen, för det hade hänt mycket tråkiga saker i hans liv.

”Fick äcklade blickar”

Men hon fick inget sällskap när hon satt på gatan bredvid mannen.

– Den stund som jag satt där var det väldigt många som gick förbi. Folk tittade på oss och ingen frågade om vi behövde hjälp. Jag fick nästan lite äcklade blickar.

Foto: Privat
Cecilia Arnström driver ett katthem i Norrtälje.

Nu uppmanar Cecilia fler att hjälpa till när man ser någon som uppenbart behöver hjälp.

– Jag blir ledsen och arg. Det är som att människor utgår från att om någon ligger ner så är de alkoholiserade eller så. Det är som att man har en bild av att de får skylla sig själva, säger hon och fortsätter:

– Men oavsett varför man hamnat på marken så behöver man ju hjälp.

Vad har du för råd till folk som kanske vill hjälpa till i sådana situationer men inte vågar?

– Man kan alltid ringa efter hjälp ändå. Man kan stå 20 meter bort och ringa till 112. Det kostar liksom ingenting, några minuter ur ens liv.

Hur mannen mår i dag vet Cecilia inte om, men hon hoppas att han fått den hjälp han behövde.

Lär dig göra hjärt-lungräddning på rätt sätt 01:54
ARTIKELN HANDLAR OM

Norrtälje