Sonia ger sin räv vegansk mat – nu dödshotas hon

avMiriam Bratt

Foto: Facebook

Den senaste tiden har en het debatt blossat upp med fokus på den spanska djurrättsaktivisten Sonia Sae och hennes ökenräv Jumanji. Anledningen är att Sonia ger sin räv en strikt vegansk diet, något som flera personer nu menar är djurplågeri.

”Sonia har vägrat att lyssna på experter”, skriver en av hennes kritiker på Facebook.

Spanska Sonia Sae är djurrättsaktivist och Youtube-stjärna. Nu har hon hamnat i blåsväder på grund av vilken diet hon ger till sitt husdjur. Hon ger nämligen sin tama ökenräv vegansk kost, skriver Daily Mail.

Sonia har döpt räven till Jumanji och menar att hon har haft den hos sig sedan hon räddade den från en uppfödare 2014. I Sverige hade det inte varit tillåtet, men i Spanien är djurskyddslagarna inte lika strikta.

Foto: Facebook

Rävar klassas som köttätande djur och vilda ökenrävar brukar bland annat äta insekter, ödlor, småfåglar och ägg. Men de kan också äta frukt och rötter, vilket är djurens sätt att få i sig vätska.

Sonia har däremot matat Jumanji med köttfri kattmat de senaste åren – något som alltså går emot djurets naturliga kost.

Den stolta djurägaren har regelbundet delat bilder på sin räv på internet, där hon beskrivit vilka problem han har med sin hälsa. Bland annat har han förlorat vikt, tappat hår och blivit delvis blind.

Kritiken: ”Sonia vägrar lyssna på experter”

Nu har flera av Sonias följare väckt frågan om att det kan vara den veganska dieten som ligger bakom den stackars rävens hälsoproblem. Och kritiken eskalerade efter att Alice Natanya Moore gick ut på Facebook och delade bilder på räven tillsammans med en text där hon anklagade Sonia för djurplågeri.

”Sonia har vägrat att lyssna på experter som är förfärade av hur hon behandlar Jumanji, och har kontaktat henne med anledning av rävens hälsa”, skriver Alice i ett Facebook-inlägg som delats över 27 000 gånger.

Foto: Facebook

Faithful Foxes är en hemsida som arbetar med att utbilda ägare till rävar. De beskriver att en ökenräv som bor med människor bör få en diet som påminner om vad djuret hade ätit om den levt i naturen. De skriver att en sådan diet inkluderar hundmat med hög kötthalt, mat anpassad för vilda kaniner, kattmat, olika former av kött, insekter och ormar.

Dessutom finns en varning på sidan: ”Kom ihåg, om kött inte finns med överst på listan med ingredienser, köp det inte.”

Sonia: Handlar om en allergisk reaktion

Efter att Sonia, som även själv är vegan, fått ta emot mängder meddelanden på sociala medier från arga djurrättsaktivister svarar hon nu. Sonia menar att Jumanjis viktnedgång beror på att han fått en allergisk reaktion och att han faktiskt får i sig alla de syror som köttätande djur behöver.

Hon säger också att flera av de bilder som florerar på nätet är från 2015, då Jumanji fortfarande åt kött, men hade drabbats av ovan nämnda allergireaktion.

”Tack för att ni är oroliga över hans hälsa. Han är i god form, hans blodvärden är bra, han är hälsosam, lekfull och har inte visat några tecken på undernäring de senaste tre åren”, skriver Sonia på Facebook.

På Facebook lägger hon också upp en film på hur Jumanji ser ut just nu, där han har päls och ser ut att vara i bättre form än på de bilder som cirkulerar på sociala medier.

Stänger ner flera sociala medier-konton

Sonia har valt att temporärt stänga av flera av sina konton på sociala medier efter den kritik och de hot hon fått ta emot senaste tiden.

"Jag har gjort mitt konto på Instagram privat efter alla trakasserier och dödshot jag har fått. Jag har haft mycket ångest på grund av situationen", skriver hon vidare på Facebook.

ARTIKELN HANDLAR OM

Kost

Spanien