Källa till CNN: ”Sverige hjälper USA få loss fångar i Nordkorea”

Sverige hjälper USA att förhandla med Nordkorea om de tre amerikanska medborgare som hålls fångna i landet.

Det uppger källor med insyn i förhandlingarna för CNN.

Enligt källan ska detta ha varit i fokus under Ri Yong-Hos och Margot Wallströms samtal i helgen.

Den nordkoreanska utrikesministern Ri Yong-Ho besökte under helgen Stockholm för samtal med Sveriges utrikesminister Margot Wallström (S). Exakt vad de pratat om under överläggningarna har inte varit officiellt, men enligt Wallström har det handlat om säkerhetsläget på Koreahalvön och Sveriges roll som konsulär skyddsmakt åt USA.

Nu framkommer det att frågan om de tre amerikanska medborgarna, Kim Hak-song, Kim Sang-dik och Kim Dong Chul, som är tillfångatagna i Nordkorea har diskuterats mellan ministrarna. Inga ultimatum ska dock ha ställts från Wallström och UD:s håll.

”Alla framsteg om de tre fångarna är av vikt för USA”, säger en källa med insyn in förhandlingarna till CNN.

Eventuellt möte mellan Trump och Kim uppmärksammas

Enligt UD har mötena handlat om och hur Nordkorea ska avskaffa sitt kärnvapenprogram, sanktionerna mot USA och det humanitära läget.

Den mest uppmärksammade frågan inför mötet har varit den kring huruvida USA:s president Donald Trump och Nordkoreas ledare Kim Jong-Un ska kunna träffas öga mot öga. Om den frågan specifikt kom upp har inte UD velat berätta, men departementet bekräftar ändå att samarbets- och säkerhetsfrågor för bland annat Sydkorea, Japan, Ryssland, Kina och USA togs upp.

UD vill inte bekräfta

– Att skyddsmaktsuppdraget för USA är en del av diskussionerna har vi sagt inför och efter mötet, men jag har inga detaljer att berätta om, säger Erik Wirkensjö, pressekreterare för utrikesminister Margot Wallström, till TT med anledning av uppgifterna.

Frågan ska enligt CNN:s källa även ha lyfts i samtalen då Nordkoreas vice utrikesminister Han Song-Ryol besökte Sverige i januari.

Kim Hak-song och Kim Sang-duk som båda arbetade på Pyongyangs universitet för vetenskap och teknologi fängslades av nordkoreanska myndigheter 2017 för ”fientliga handlingar”. Kim Dong Chul dömdes 2015 för spionage och avtjänar ett tioårigt straff, uppger CNN.

Publisert:

LÄS VIDARE