Sverigedemokraternas valplattform klubbad

TT TT

Publicerad 2018-03-18

SD-ledaren Jimmie Åkesson med ombuden på partiets valkonferens i Nacka i helgen.

SD:s valkonferens antog partiets valplattform utan hetare diskussioner. Ombuden sade dock nej till att ha med en utredning om en nordisk valutaunion.

Som väntat godkände valkonferensen partistyrelsens förslag till valplattform utan större förändringar.

Drygt 50 ändringsförslag hade lämnats in, men avvisades utan att orsaka heta debatter. Enda undantaget handlade om en punkt om att utreda förutsättningar för en nordisk valutaunion.

Det väckte känslor hos en del ombud. De var oroade för att väljarna ska tolka det som om SD vill införa en valutaunion.

Ombudet Martin Kirchberg från Kalmar påpekade att SD är ett nationalistiskt parti.

– Valutan är det viktigaste för att en stat ska vara en stat, sade han.

Partistyrelsen förlorade

Partistyrelsen försäkrade att utredningen skulle genomföras helt förutsättningslöst och att man framförallt vill visa att SD är det mest Nordenvänliga partiet.

Partistyrelsen förlorade dock omröstningen och fick stryka punkten.

Valplattformen, som senare i år ska bantas ned till ett valmanifest, har fyra fokusområden: skärpt migrationspolitik, tuffare kriminalpolitik, integration och vård.

Ingen oro

Någon oro för ökad konkurrens från Moderaterna och Socialdemokraterna när det gäller skärpt migrations- och kriminalpolitik märktes inte på valkonferensen. SD-ledaren Jimmie Åkesson sade i lördagens konferenstal att SD är "originalet" och hävdade att partiet fortfarande har störst förtroende hos väljarna när det gäller migrations- och kriminalpolitik.

Valplattformen omfattar nära hundra förslag på 20 olika politikområden. Redan innan valkonferensen hade partistyrelsen bland annat gått med på att ta in ett nytt stycke om ungdomspolitik och att arbeta för en folkomröstning för att stoppa regeringens förslag om ändringar i mediegrundlagarna.

ANNONS