Militär kopplas in i utredningen om förgiftad ex-spion – gravar undersöks

Läget är fortsatt kritiskt för den tidigare dubbelagenten Sergej Skripal och hans dotter Julia Skripal.

Nu har omkring 180 specialutbildade militärer skickats till staden Salisbury för att hjälpa till med giftsanering.

De undersöker också en kyrkogård där Skripals fru och son ligger begravda, uppger Sky News.

Sergej och Julia Skripal befinner sig fortfarande på sjukhusets intensivvårdsavdelning efter att ha utsatts för nervgift i Salisbury i södra Storbritannien i söndags. Den polisman som skadades allvarligt vid den inledande polisinsatsen är i stabilt tillstånd och vid medvetande.

Den brittiska försvarsmakten har satt in omkring 180 militärer med expertis inom kemiska ämnen för att hjälpa polisen, skriver Reuters med hänvisning till ett uttalande från försvarsdepartementet.

Förstärkningen är begärd av antiterrorpolisen. Militären kommer att ansvara för att transportera bort kontaminerade fordon och objekt från brottsplatsen.

”Militären har kompetens och förmåga att reagera på en rad olika situationer. Försvarsdepartementet bistår regelbundet utryckningspersonal och lokala myndigheter i Storbritannien”, meddelar Londonpolisen i ett uttalande.

Militärerna har under fredagen också gjort avspärrningar vid London Road-kyrkogården i Salisbury där Sergej Skripals fru och son ligger begravda.

Enligt Sky News restes tält över sonen Alexanders som hustrun Liudmilas gravar. Hustrun dog 2012 och sonen så sent som förra året. Deras dödsfall ingår nu i utredningen av giftattacken mot Skripal och hans dotter, uppger polisen enligt Sky.

Förgiftades i bostaden

Polisen har konstaterat att Sergej Skripal och hans dotter var specifika måltavlor och säger sig även ha identifierat nervgiftet.

De hittades medvetslösa på en bänk vid ett köpcentrum. Dessförinnan hade de varit på en italiensk restaurang och eventuellt även på en pub.

Ett område kring huset där ex-spionen bor är avspärrat. Polisens senaste teori är att mannen och dottern förgiftades i bostaden, uppger Sky News.

Totalt har 21 personer fått uppsöka någon form av vård efter söndagens händelse.

Lavrov: ”Propaganda”

Sergej Skripal fängslades som spion i Ryssland 2006 efter att ha arbetat åt den brittiska underrättelsetjänsten MI6. Han släpptes 2010 i samband med en fångutväxling mellan Ryssland och USA. Sedan dess har han bott i Salisbury.

Inrikesminister Amber Rudd besökte Salisbury på fredagsmorgonen. Hon säger att det viktiga nu är att ta reda på varifrån nervgiftet kommer.

Misstankarna har riktats mot Ryssland.

– Det här är rätt och slätt propaganda och man försöker att öka spänningarna, säger utrikesminister Sergej Lavrov, enligt AFP.

Publisert:

LÄS VIDARE