Mordet på Lisa Holm

Polisen hoppfulla om att lösa "gåtan"

avJulia Wågenberg, Oskar Forsberg, Victor Stenquist

Polisen: Vi vill komma i kontakt med gäster på kaféet

1 av 71

Polisen letar med oförminskad styrka efter 17-åriga Lisa Holm.

Gödselbrunnar, ödehus och vattendrag söks igenom under fredagen.

– Vi har stor förhoppning om att kunna lösa gåtan, säger Christer Fuxborg, polisens presstalesperson, till Aftonbladet.

Tipsa | Aftonbladet

17-åriga Lisa Holm har varit försvunnen sedan i söndags kväll. Polisens sökarbete är inne på femte dygnet och fortsätter med oförminskad styrka under fredagen.

– Vi fortsätter i områdena som ska kartläggas. Tråkigt polisarbete, men så länge vi får framgång så får vi mer råg i ryggen, säger Christer Fuxborg, polisens presstalesperson, till Aftonbladet.

Sökområdet kring Blomberg på Kinnekulle har utökats och det omfattar nu en radie som sträcker sig fem kilometer från kaféet där flickan arbetar.

– Vi har stor förhoppning om att kunna lösa gåtan, säger Fuxborg.

Enligt polisen är 17-åringen totalt kartlagd. Det gör att de utesluter att det finns en hotbild mot henne.

– Nej, det finns ingen känd hotbild, säger Fuxborg.

Nya metoder

Hundar, hästar och frivilliga söker efter flickan. En helikopter har undersökt kustremsan utmed Vänern och andra svårtillgängliga platser på Kinnekulle. Polisen vill utesluta att spår finns i vattendrag och sjöar.

– Vi kommer att ta hjälp av polisbåtar, säger Fuxborg.

Polisen fokuserar också på att undersöka tips som ska handla om ödehus, jordkällare och brunnar i området.

Under eftermiddagen sökte räddningstjänst och polis igenom gödselbrunnar som ligger i närheten av kaféet. Dessa undersökte polisen redan samma kväll som Lisa Holm försvann.

– Men nu har räddningstjänsten också fått i uppdrag att undersöka dem, säger Stefan Gustafsson, polisens presstalesperson.

Enligt Fuxborg är det enbart föremål som hittats och kunnat knytas till 17-åringen.

– Ja, det är saker vi hittat, säger han och berättar att inget av fynden tyder på att flickan utsatts för våld.

Teori: Lisa kvar i området

På fredagsförmiddagen gjordes ytterligare ett fynd. Med "största sannolikhet" tillhör det Lisa Holm, vars föräldrar bekräftat att flickan har ett sådant föremål som hittats. Fyndet, tillsammans med övriga fynd, gör att polisen inte utesluter att Lisa Holm finns kvar i närheten av Blomberg.

– Vi tolkar det som att hon är kvar i området, säger han Fuxborg.

Men att föremålet som hittades på fredagen ensamt gör att polisen misstänker att flickan finns kvar i området, som inledningsvis rapporterades, har polisen dementerat.

– Något sådant uttalande har vi inte gjort. Vi kan aldrig säga så utifrån ett fynd. Vi har inte den kunskapen att säga om hon finns kvar eller finns någon annanstans, säger Stefan Gustafsson, polisens presstalesperson i Göteborg, till TT.

"Söder om kaféet"

Samtliga fynd är gjorde i samma riktning från kaféet, platsen som 17-åringen senast sågs i liv.

– De är gjorda söder om kaféet, säger Fuxborg.

På söndagseftermiddagen och kvällen uppskattar polisen att ett hundratal gäster besökte flickans arbetsplats – dessa vill polisen komma i kontakt med, meddelar de på fredagen.

– Under lördagen var det en person som någon av de anställde upplevde föll något under ramen. Det var något som var annorlunda. Vi vill hemskt gärna komma i kontakt med folk som varit där. Det kan ju vara så att man iakttagit någonting där eller funderat över något, säger Fuxborg och tillägger:

– Vi är oerhört tacksamma om man hör av sig, då kan man kanske utesluta kaféets gäster, säger Fuxborg.

Knackar dörr

Polisen berättar också att omkring 700 tips lämnats in. Ett hundratal personer har förhörts – men ingen person är misstänkt för brott. De forsätter dörrknackning, som påbörjades i området på torsdagen. Detta för att kartlägga "vem och vilka personer som bor i området", skriver polisen på sin hemsida.

ARTIKELN HANDLAR OM