De kan vinna Stora Journalistpriset

Många män och två kvinnor nominerade

Nu är det klart vilka som kan vinna Stora Journalistpriset i år.

Bland annat har DN:s Björn af Kleen, Blank Spot Project och nyhetstjänsten Omni nominerats till det prestigefyllda priset.

På en presskonferens presenterades de nominerade till årets Stora Journalistpriset.

– Vi nu noggrant sållat valt ut de tre bästa bidragen inom varje grupp, skriver juryn på hemsidan.

Hundratals bidrag har gåtts igenom under året.

Alla nominerade fanns med på presskonferensen.

En av de nominerade till Årets Berättare är journalisten Johanna Bäckström Lerneby. Hon nomineras för sitt reportage Att skapa ett monster. Björn af Kleen på Dagens Nyheter och fotografen Alexander Mahmoud på Re:Public har också nominerats.

”Tack för att ni delat vår idé”

Flera personer kom upp på scenen när det var dags för Årets Förnyare. Bland de nominerade är journalisten Martin Schibbye tillsammans med Nils Resare och Brit Stakston för utrikesprojektet Blank Spot Project.

– Sååå fabulöst stort – tack alla som delat vår idé, skriver Brit Stakson på Twitter.

Även journalisten och programmeraren Kristoffer Örstadius på Dagens Nyheter och Markus Gustafsson och Ian Vännman på nyhetstjänsten Omni nomineras som Årets förnyare.

Till Årets Avslöjande nomineras Sydsvenskans journalister Jens Mikkelsen, Moreno Federico och Hussein Elalawi för sitt avslöjande om pojkarna på Malmö central.

Det gör även Bo Göran Bodin och Alexander Gagliano på Sveriges Radio för avslöjandet om Kvinnoregistret. Svenska Dagbladets Andreas Cervenka och Torbjörn Isacson nominerades för sitt avslöjande SCA–affären.

I november väljs vinnarna

Förra året vann bland andra Måns Mosesson som tog hem priset för sin P1-dokumentär "Rädda Sverige", som Årets berättare. Metros Viralgranskaren fick pris som Årets förnyare.

Torsdagen 19 november samlas juryn igen för att bestämma vilka som ska få priserna.

Programvärd på årets gala är DN:s chefredaktör Peter Wolodarski.

Publisert:

LÄS VIDARE