Misstänkte terroristen har namnet på dörren i Boliden

Redan i september sökte Mutar Muthanna Majid uppehållstillstånd i Sverige, på Migrationsverkets mottagningscentral i Märsta.

Kort senare blev han placerad i en asyllägenhet i Boliden, där han greps på torsdagskvällen.

– Han umgås bara med sina vänner. De äter tillsammans och åker ibland in till stan, säger en granne.

I torsdags kväll klockan 22.40 tog vice chefsåklagare Hans Ihrman beslut om att Mutar Muthanna Majid ska vara fortsatt anhållen, skäligen misstänkt för förberedelse till terrorbrott.

Tidigare under dagen greps han i en antiterrorräd i västerbottniska Boliden efter att ha varit anhållen i sin frånvaro.

”Sökte asyl i september”

Enligt grannar ska Mutar Muthanna Majid ha kommit till Sverige redan i mitten av september.

Han ska då ha rest till Sverige från Irak via Turkiet, med lastbåt till Grekland och därefter landvägen genom Bulgarien och Ungern och sedan vidare norrut.

– Han sökte asyl hos Migrationsverket i Märsta och lämnade fingeravtryck i mitten av september. Sedan fördes han till asylboendet i Boliden, säger en man som känt Majid sedan i september.

De båda männen träffades i Märsta och har sedan dess hållit ihop. De kom tillsammans till asylboendet i Boliden tidigt på morgonen den 19 september. De bodde inte tillsammans men har varit grannar – vittnet berättar att de festat mycket ihop och han ofta var uppe hos Majid, så även i går kväll när han greps.

Uppdaterat Facebook

Enligt grannen kommer Mutar Muthanna Majid från staden Mosel i Irak, där hans mor och far fortfarande ska bo kvar.

Majid ska ha berättat för sin vän att han flytt från IS till Turkiet eftersom han ansökt om en utbildning till militär/polis. I Turkiet ska han, enligt vad han sagt till mannen, ha varit i elva månader.

Delar av de här uppgifterna talar även Majids Facebook-uppdateringar från den här tiden för: enligt dem var han så sent som i november förra året fortfarande i Mosul. Men kring årsskiftet någon gång verkar han ha tagit sig till Turkiet, där han varit på några olika orter – som badorten Marmaris – tills han i augusti reste till Istanbul.

I mitten av september syns första tecknet på att 22-åringen befinner sig i Sverige när han uppdaterar Facebook från Märsta. Senare syns han posera på gatorna i Boliden.

På Facebook-sidan – som stängdes ner i går – framstår Mutar Muthanna Majid som en helt normal 22-åring. Han har lagt upp en lång rad bilder på sig själv, ibland i sällskap av vänner. Varken bilderna eller de inlägg han har gjort på Facebook ger intryck av en radikaliserad person eller sympatier med terrorgruppen Islamiska staten (IS).

Något som Majids vän och granne i Boliden inte heller vill tro. När Aftonbladet frågar om han tror att Majid varit med i IS svarar han:

– Absolut inte.

”Går ibland på disko”

På den anhållne mannens dörr i Boliden står hans namn, Moder Mothanna Magid, en något annorlunda stavning än den som framgår av polisens interna efterlysning. Lägenheten har han delat med fyra andra män från Eritrea, Irak och Syrien.

– Han umgås bara med sina vänner. De äter tillsammans och åker ibland in till stan, säger en granne.

– Han dricker alkohol och går ibland på diskotek. Han verkar egentligen ganska vanlig.

Migrationsverket i Skellefteå bekräftar att Mutar Muthanna Majid finns i myndighetens register över personer som sökt uppehållstillstånd. I går vid 14-tiden kom en begäran från polisen via Migrationsverket centralt om uppgifter om Mutar Muthanna Majid.

– De hörde av sig och frågade efter generella uppgifter om honom. Han finns ju i rullorna här hos oss, säger André Ahlard, enhetschef på Migrationsverket.

Många obesvarade frågor

– Nu fortsätter vi med sedvanliga utredningsåtgärder. Jag kan inte berätta något mer om förundersökningen, säger chefsåklagare Agnetha Hilding Qvarnström som tidigare i veckan ledde utredningsarbetet.

En person som pratat med Mutar Muthanna Majid vid flera tillfällen säger att den misstänkta terroristen berättat att han gått en militär utbildning i Irak men att han plötsligt greps av terrororganisationen IS, Islamiska staten.

– Sedan träffade han någon smugglarmänniska som tog honom från Irak till Turkiet där han bodde ett tag. Sedan tog han sig till Sverige.

Läs mer om terrorhotet mot Sverige

STEFAN LÖFVEN: Svarade på tittarnas frågor TV

BILDER: Här lämnar den misstänkte polishuset

SAMMANFATTNING: Misstänkte terroristen gripen – detta vet vi

DEN GRIPNE: Har bott i Sverige sedan september

VÄNNEN: ”Han sa att han flytt från IS”

LEIF GW PERSSON: ”Något är fel här”

JAKTEN FORTSÄTTER: Säpo jagar fler misstänkta

DETTA HAR HÄNT: Höjd terrorhotnivå i Sverige

OBS! Viktig information!

När den här artikeln skrevs var den 22-årige mannen misstänkt för förberedelse till terrorbrott. Söndagen den 22 november beslutade åklagaren att försätta honom på fri fot och han är inte längre misstänkt för något brott.

Publisert: