Tusentals protesterar mot halshuggningar

Av: Karin Lindblom

Publicerad:
Uppdaterad:

Yngsta offret bara nio år – demonstrationer över hela landet

1 av 2 | Foto: AP
Kvinnor protesterar i Jalalabad på torsdagen.

”Död åt talibanerna! Död åt IS!” och ”Jag är hazar–pashtun”.

Slagorden hörs i allt fler städer i Afghanistan.

Tusentals protesterar mot den grymma behandlingen av landets minoritet hazarerna.

Jättedemonstrationerna i Afghanistan har pågått i flera dagar. Igår bars kropparna efter sju hazarer i kistor draperade i grönt tyg längs gatorna i Kabul. Offren hade halshuggits. Bland dem fanns en nioårig flicka.

Kidnappades

Vem som dödade de kidnappade hazarerna är inte helt klart. Kropparna efter dem hittades i provisen Zabul i sydöstra Afghanistan. Demonstranterna anklagar såväl talibanerna som IS. Dessutom kräver de att president Ashraf Ghani agerar mot de båda grupperna som flyttat fram positionerna sedan västmakterna retirerat ur landet.

När demonstranterna nådde presidentpalatset igår sköt polisen varningsskott. Flera personer skadades. Även idag krävde många tusen demonstranter i flera städer ökad säkerhet för civilbefolkningen och rättvisa för offren.

Utsatta

Hazarerna är en utsatt folkgrupp i Afghanistan. De utgör ungefär en femtedel av landets befolkning men drabbas ofta av rasistiskt våld. Hazarerna är också shiamuslimer till skillnad från majoriteten i Afghanistan som är sunnimuslimer. Sunniextremister som talibaner och IS ser hazarerna som kättare vilket skulle motivera halshuggningar. Många asylsökande från Afghanistan är hazarer som flytt till Iran och vidare till Europa.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN