Flyktingmottagandet i Sverige

Presenterade plan för flyktingmottagande

Av: 

Staffan Dickson

NYHETER

Platsbristen på Migrationsverkets boenden är akut.

Under lördagen presenterade regeringen och Migrationsverket åtgärder för hur Sverige ska klara av att garantera boende för asylsökande.

Bland annat kan det bli aktuellt att använda så kallade evakueringsplatser, till exempel gymnastiksalar.

I september kom 24 000 asylsökande till Sverige. Det är dubbelt som många som under augusti och har lett till en akut platsbrist på Migrationsverkets boenden.

Med anledning av den allt svårare situationen kallade migrationsminister Morgan Johansson (S) och Migrationsverkets generaldirektör Anders Danielsson med kort varsel till en presskonferens i Malmö på lördagen.

Vädjar till myndigheter

Anders Danielsson berättar att Migrationsverket har inventerat så kallade evakueringsplatser, till exempel gymnastiksalar, som kan bli aktuella som tillfälliga boenden.

– Det rör sig om cirka 10 000 sådana platser som kan komma att tas i anspråk.

Han nämnde sedan andra konkreta förslag på åtgärder:

– En handlar om att bygga färdiga hus, prefabricerade modulhus. Vi arbetar med ett scenario där vi bygger 75 000 sådana platser, men det är inget som blir färdigt i morgon. Vi förtätar även befintliga platser. Det är inte det bästa mottagandet, men det är så situationen ser ut.

Anders Danielsson sa även att Migrationsverket har vädjat till andra myndigheter, som Kriminalvården och Försvarsmakten, att se över vad de kan göra.

Kommuner måste ta ansvar

Både Anders Danielsson och Morgan Johansson vädjade till Sveriges kommuner att ta sitt ansvar för situationen. Kommunerna måste ta emot fler flyktingar som fått uppehållstillstånd. 10 000 personer som nu bor i Migrationsverkets regi måste ut i kommunerna, uppger Danielsson och Johansson.

Morgan Johansson sa även att Sverige i snabbare takt ska försöka få människor som har fått avslag på sina asylansökningar att lämna landet.

– I första hand ska det ske på frivillig väg.

Enligt Johansson bor det just nu 6 000 personer på Migrationsverkets boenden som har fått avslag på sina ansökningar.

ANNONS

Missa inte: Den nya muminmuggen "Fiske" finns hos Cervera – köp den nu!

Extern länk från Cervera

Shoppa här!

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Flyktingmottagandet i Sverige

Anders Danielsson

Migrationsverket

Morgan Johansson