Almedalsveckan 2015

Mats Knutson: Det är omtumlande

Av: 

Anette Holmqvist

NYHETER

SVT-profilen drabbades av hjärtinfarkt natten före Almedalen

VISBY. SVT:s politiske kommentator Mats Knutson, 51, drabbades av en hjärtinfarkt natten före avfärd mot politikerveckan i Almedalen.

Han vårdas nu på Södersjukhuset i Stockholm.

– Jag mår bra efter omständigheterna, men det är lite omtumlande att hamna i en sådan här situation, säger han från sjuksängen.

Att se Mats Knutson i sändningar från Almedalen brukar vara ett riktigt sommartecken eftersom han har bevakat politikerveckan i Visby varje år sedan 1992, med undantag för en sommar i slutet av 90-talet. Men i år måste SVT klara sig utan sitt ankare, som i stället nu är sjukskriven.

Förklaringen är att Knutson drabbades av en hjärtinfarkt natten mot lördagen, bara timmar innan det var meningen att han skulle åka till Almedalen.

"Kan dö av sin egen dumhet"

Själv beskriver Knutson det som att han "gjorde alla misstag" när han blev sjuk.

– Jag fick känningar på natten, men försökte förtränga det och ville inte oroa min nära omgivning. Det är tydligen ett väldigt vanligt misstag, säger han.

Trots att han både hade ont i hjärtat och att det strålade ut i armen, båda klassiska symptom på hjärtinfarkt, valde han att inte åka in till sjukhuset förrän på morgonen.

– Jag berättade inte ens för familjen utan gick i stället ut och ringde i tysthet till en kompis som är hjärtläkare och som sa till mig, åk genast in till SÖS!

Mats Knutson berättar att han förstod att det var hjärtat som krånglade, men att han in i det sista trodde att det kanske var stressrelaterat.

Nu hoppas han att han kanske kan hjälpa andra som drabbas framöver, genom att berätta om de fel han gjorde när han blev sjuk.

– När man inte tar symptomen på allvar så riskerar man ju att inte komma in till sjukhuset i tid. Man kan till och med dö av sin egen dumhet.

Imponerad av vården

Mats Knutson vårdas på Södersjukhuset i Stockholm och kommer att få gå genom en rad undersökningar och behandling för sin hjärtinfarkt. Bland annat ska han göra en omfattande hjärtröntgen.

– Vi journalister rapporterar ofta om missförhållanden och problem som finns i sjukvården, men när man själv blir sjuk så blir man djupt imponerad och ser att många saker fungerar mycket, mycket bra, säger han.

Närmast väntar en periods sjukskrivning.

– Jag ska ta det jättelugnt i sommar, jag skulle ju ha haft semester direkt efter Almedalen i alla fall. Men jag hoppas vara tillbaka till Stefan Löfvens sommartal i augusti.

De arbetsuppgifter som Mats Knutson skulle ha haft i Visby kommer nu att fördelas på andra SVT-profiler.

Själv får han inrikta sig på att följa det som händer – på TV.

– Det känns ju lite udda, säger han och skrattar.

ANNONS EXTERN LÄNK

20-50 % på nästan alla glas hos Cervera – handla här

Cervera

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Almedalsveckan 2015

Mats Knutson

Almedalsveckan