Flygvännen: Han var besatt av Alperna

1 av 63
NYHETER

Piloten Dieter Wagner, 77, flög i många år i samma klubb som dödspiloten Andreas Lubitz.

Nu avslöjar han att Lubitz tidigare åkt med på en av klubbens segelflygresor till Sisteron i franska Alperna - bara några mil från platsen för dödskraschen.

– Han var väldigt fascinerad av Alperna, till och med besatt. Jag är säker på att han kände till området för kraschen väl eftersom han segelflugit där tidigare.

Foto: Dieter Wagner vid flygklubben där han lärde känna Andreas Lubitz.

Andreas Lubitz stora barndomsdröm var att bli pilot. Tack vare välbärgade föräldrar, där pappan var framgångsrik företagsledare och mamman pianolärarinna, hade familjen råd att skicka honom på flyglektioner redan vid 14-årsålder.

Flög nära hemmet

Fem minuters bilfärd från föräldrahemmet i Montabaur ligger den lilla flygklubben LCF Westerwald. Där spenderade Andreas Lubitz mycket tid.

– Jag träffade honom ofta. Han var mycket trevlig och kändes som en alldeles normal pojke, säger Dieter Wagner, pilot, till Aftonbladet.

Var intresserad av Alperna

Dieter Wagner, 77, är en av veteranerna på flygklubben och varit med sedan 1981. Han lärde känna Andreas Lubitz och träffade honom regelbundet under fyra års tid.

– Han flög med de mindre planen och hade instruktör med sig de första åren, säger Dieter Wagner.

Flugklubben arrangerar regelbundet resor till Sisteron i franska Alperna – bara några mil väster om platsen där Germanwings-flygplanet kraschade in i bergväggen i tisdags.

Dieter Wagner säger till Aftonbladet att Andreas Lubitz varit med på minst en sådan resa för fem-sex år sedan.

Till franska Le Parisien säger han också:

– Andreas deltog i en av dessa kurser med min systerdotter som var en god vän till honom. Han var väldigt fascinerad av Alperna, till och med besatt. Jag är säker på att han kände till området för kraschen väl eftersom han segelflugit där tidigare.

Perfektionist på klubben

Enligt Dieter Wagner hade Andreas Lubitz en bror. Denne var däremot inte flygintresserad. Men Andreas intresse var desto större. Dieter Wagner lade märke till att den unge piloten var väldigt noggrann och skötte planen minutiöst.

– Han tog alltid väl hand om planen. Han följde också alla säkerhetsrutiner grundligt. Det fanns absolut inget att anmärka på.

Då, för åtta år sedan, fanns inga som helst tecken på att han hade psykologiska problem, förklarar Dieter Wagner. Han upplevde Andreas Lubitz som en sund och hövlig ung man.

– Det som har hänt är obegripligt. Totalt obegripligt.

ARTIKELN HANDLAR OM