Lampor släcks över hela världen

1 av 9

Med början på Samoa-öarna släcker miljontals människor över hela jordklotet sina lampor en timme – för att visa sitt engagemang för klimatet.

I år deltar 172 länder i klimatmanifestationen Earth Hour – som både hyllas och sågas varje år. Det är nionde gången som människor över hela världen släcker sina lampor under en timme.

Sverige deltar för åttonde gången, men de senaste åren har intresset varit minst sagt svalt. När elförbrukningen för den tänkta mörka timmen har granskats och jämförts med årets övriga lördagar har ingen större skillnad noterats.

Världsnaturfonden, WWF, som ligger bakom Earth Hour framhåller att manifestationen ska ses som en symbolhandling som ska fungera som en signal till beslutsfattare. Men kritiker menar att det är en tom symbol.

– Det måste till andra åtgärder än de som används nu om folk ska börja intressera sig för klimatdebatten, säger Lars Aagaard, direktör hos danska branschorganisationen Dansk Energi.

– Jag håller med om att debatten om klimatförändringarna är viktig. Men el är en del av lösningen, inte problemet.

Samoa-öarna i sydvästra Polynesien var först ut i årets Earth Hour – följda av Australien, Asien och vidare över jorden allteftersom klockslaget 20.30 infinner sig i varje tidszon.

TT