”Viktigaste ögonblicket i EU:s historia”

avAnton Kasurinen

1 av 3 | Foto: REUTERS
Europeiska rådets ordförande Donald Tusk.

På söndag träffas ledarna för alla EU:s medlemsländer för att ta ett avgörande beslut om Greklandskrisen.

Senast torsdag måste den grekiska regeringen komma med förslag på reformer.

– Detta är utan tvekan det viktigaste ögonblicket i EU:s och eurons historia, säger Europeiska rådets ordförande Donald Tusk.

Under tisdagen avlöste toppmötena varandra i Bryssel. Först träffades eurozonens finansministrar. Sedan hölls ett extrainsatt krismöte med Greklands premiärminister Alexis Tsipras och de högsta ledarna för EU och eurozonen.

Resultatet? Ett avgörande möte på söndag med ledarna från EU:s 28 medlemsländer. Europeiska rådets ordförande Donald Tusk skrädde inte på orden när han beskrev situationens allvar.

EU-chefen: Grexit är möjligt

– Det är absolut rättfärdigat att alla 28 EU-ledare är med på mötet på söndag, eftersom jag tycker att detta utan tvekan är det viktigaste ögonblicket i EU:s och eurons historia, sa Tusk.

Grekland fick en mycket tydlig deadline från Donald Tusk. De måste lämna in ett förslag på reformer senast på torsdag annars kan det värsta hända.

– Om vi inte hittar en lösning väntar i värsta fall en statsbankrutt för Grekland och att det grekiska banksystemet upplöses. Det är något som säkerligen kommer vara mest smärtsamt för det grekiska folket, sa Tusk.

Europeiska kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker sa att EU har förberett ett scenario där "Grexit" händer - alltså att Grekland lämnar euron.

– Jag är helt emot Grexit, men jag kan inte förhindra det om den grekiska regeringen inte gör vad de är ombedda att göra, sa Juncker.

Grekland lämnade inget bud

På tisdagens första möte med finansministrarna trodde många att Grekland skulle presentera ett nytt förslag om bland annat höjd pensionsålder och nedskärningar i den grekiska offentliga sektorn, i utbyte mot ekonomiskt stöd. Det tidigare budet ledde till konflikt mellan EU och Grekland och i förlängningen till folkomröstningen i söndags.

Istället chockade Greklands premiärminister Alexis Tsipras genom att inte ta med något bud till mötet på söndagseftermiddagen.

– Tidigare har jag undvikit att pratat om deadlines och tidsgränser. Men ikväll måste jag vara mycket tydlig - tidsfristen löper ut den här veckan, sa Tusk i skarpa ordalag på presskonferensen.

Tidigare under dagen har USA:s president Barack Obama haft samtal med Tysklands förbundskansler Angela Merkel, samt med Alexis Tsipras, för att diskutera situationen. Enligt ett uttalande från Vita huset vill USA att alla sidor arbetar för att hitta en lösning som innebär att Grekland stannar kvar i eurozonen.

Tsipras vill lösa krisen

Ledaren som allas blickar riktas mot nu - premiärminister Alexis Tsipras, talade också på söndagskvällen om att hitta en slutgiltig lösning på krisen.

– Det var en positiv diskussion. Processen kommer att gå fort och syftet är att hitta en lösning senast i slutet av veckan, sa han till medierna efter toppmötet.

Han betonade att det grekiska folkets "nej" var ett vapen i förhandlingarna.

– Den grekiska sidan kommer att fortsätta strävan, med hjälp av det starka vapnet som det grekiska folkets röst har gett oss. Majoriteten har visat att de vill att vi hittar en lösning som sätter punkt för diskussionen om "Grexit" och öppnar upp för att äntligen lämna den här krisen, sa Tsipras.

ARTIKELN HANDLAR OM