Rysk media: ”Paranoian har inte upphört”

NYHETER

Experterna är eniga om att vraket i Östersjön är ryskt.

Då fnyser ”Putins propagandabyrå”.

”Paranoian har inte upphört”, skriver statliga nyhetsbyrån Sputnik.

”Nu var det dags igen”.

Så presenterar statliga nyhetsbyrån Sputnik News – även kallad Putins propagandabyrå – nyheten om att vrakletare hittat en ubåt i Östersjön som av allt att döma härstammar från Ryssland.

Sputnik återblickar till fjolårets stora ubåtsjakt i Stockholms skärgård då det på en presskonferens konstaterades att en mindre ubåt kränkt svenskt territorium.

”Paranoian har inte upphört”

”En grynig bild tagen vid den svenska kusten uppgavs visa två farkoster vid horisonten. Med inga andra bevis att gå på beslutade regeringen att föremålen var ryska ubåtar. Inte helt oväntat avfärdades dessa påståenden bara månader senare”, skriver tidningen och konstaterar att ”paranoian inte har upphört”.

Mellan de stundom raljanta raderna framgår att ubåtens kyrilliska tecken inte anses som särskilt starka bevis för att farkosten är rysk. Uppgifter om att ubåten ska ha sjunkit under ett hemligt uppdrag ifrågasätts.

”Slutsatsen grundar sig på antagandet om att en ubåt med legitim verksamhet skulle ha signalerat om hjälp vid en nödsituation”, skriver Sputnik.

Hånar vrakletarna

Nyhetsbyrån ger även en känga till vrakletarna Ocean x team.

”De planerar redan en ny expedition för att undersöka olycksplatsen. Om tidigare fall är någon indikation kommer de upptäcka att deras chockerande upptäckt i själva verket var en nedskjuten fiskebåt”

ARTIKELN HANDLAR OM

Ryssland