Barack Obama

Obama kräver tuffare klimatpolitik

NYHETER

USA ska kraftigt minska växthusgasutsläppen från landets kraftverk. Det är budskapet i president Barack Obamas nya tuffa klimatplan.

Han beskriver klimatförändringarna som en av de främsta utmaningarna under vår livstid.

– Ingen utmaning utgör ett större hot mot vår framtid och kommande generationer än klimatförändringarna, sade han när han presenterade planen Clean Power Plan på måndagen.

Om vi inte angriper klimatförändringarna på rätt sätt kommer vi kanske inte att kunna stoppa utvecklingen, konstaterade Obama.

Planen går ut på att minska utsläppen med en tredjedel, 32 procent till 2030, räknat från 2005.

Nedskärningen ska åstadkommas genom en serie nya lagar och regleringar. Obama har upprepade gånger sagt att utsläppen måste åtgärdas med tanke på hotet från klimatuppvärmningen.

– Klimatförändringen är inte ett problem för en annan generation. Inte nu längre, säger Obama i en nyinspelad video som citeras i flera medier.

De amerikanska kraftverken står för cirka 40 procent av USA:s totala koldioxidutsläpp.

Kolet största boven

Kolkraften är den största enskilda kraftkällan. Den står i dag för 39 procent av elproduktionen i USA. Enligt planen ska den andelen minska till 27 procent.

Naturgasen, som i dag svarar för 30 procent av elproduktionen, kommer däremot att ligga kvar på sin nuvarande nivå. Naturgas är en renare energikälla än kol och medför betydligt lägre utsläpp av växthusgaser.

Bortfallet från kolkraften ska ersättas med förnybar energi. I slutändan ska vind och sol svara för 28 procent av elproduktionen.

Föga förvånande har planen väckt stort motstånd, dels från republikanska politiker som traditionellt har försvarat utvinningen och användningen av fossila bränslen, dels från politikerna i delstater med stor kolbrytning, exempelvis West Virginia. Inom kolindustrin anklagar man Obama för att föra "krig mot kolet".

Stöd av Hillary

Han får stöd av förra utrikesministern och nuvarande presidentkandidaten Hillary Clinton. Hon säger att hon kommer att försvara planen om hon blir vald.

– Den behöver försvaras eftersom republikanska tvivlare och defaitister – inklusive samtliga republikanska presidentkandidater – inte kommer att erbjuda någon trovärdig lösning. Sanningen är, att de inte vill ha någon, säger hon i ett uttalande för amerikanska medier.

TT

ANNONS EXTERN LÄNK

Kvällens hetaste match på Oddset: Spanien–Polen i EM. Den som vet mest vinner mest. Till Oddset. | Spel från AB Svenska Spel. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Svenska Spel

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Barack Obama

LÄS VIDARE

Professor: Jorden halvvägs på väg mot undergång

ÄMNEN I ARTIKELN

Barack Obama

Klimat & miljö