Fiskarna såg helvetet på Medelhavet

avMathias Asplund

NYHETER

Överlevande klamrade sig fast vid flytande kroppar

Foto: AP

”En scen från helvetet”.

Så beskriver de italienska fiskarna synen som mötte dem där 900 båtflyktingar befaras ha drunknat.

– Det fanns bitar av vrakgods överallt. Vi såg människor i vattnet men tyvärr var ingen av dem vid liv, säger skepparen Vito Margiotta enligt La Repubblica.

Runt 20 fartyg från Italiens och Maltas kustbevakningar samt sju italienska fiskebåtar sattes in för att försöka rädda livet på båtflyktingarna som sjönk på väg från Libyen i går.

När de angjorde hamnen i Valetta på Malta kom de första vittnesmålen. Med sig hade de 24 kroppar och 27 av de 28 som överlevt tragedin.

Två hade klamrat sig fast vid flytande kroppar och skrek på hjälp med sina sista krafter.

– Vi håller fast oss vid de döda för att inte hamna på botten, sa en av dem enligt La Repubblica.

Hoppet dog

De italienska fiskebåtarna fiskade efter räkor när nödlarmet kom. De drog upp sina nät och satte fart. Men när de kom fram verkade de flesta redan ha gått under.

– Det var en syn som bröt hjärtat även på oss män av havet, säger Vincenzo Bonomo, kapten på en av fiskebåtarna, enligt La Repubblica.

En officer från italienska gränspolisen berättar hur han bärgade en afrikansk pojke som hittades flytande med ansiktet nedåt. Han såg ut att vara 10 år.

– Vi kom fram till honom i vår gummibåt och jag bad djupt nere i mitt hjärta att han skulle vara vid liv, men en stund senare dog allt hopp, säger officeren Francesco Gallo. Jag tog upp honom i mina armar som om han var min egen son.

”Kunde inte hitta en överlevande”

Båten tros ha slagit runt när människorna ombord rörde sig mot ena sidan då de fick syn på det portugisiska containerfartyget "King Jacob", som var på väg till undsättning. Fartyget lyckades rädda 26 personer. När fiskebåtarna anlände var det försent.

– Jag såg barnskor, kläder, ryggsäckar som flyter i vattnet. Varje gång vi såg en sko eller en väska, något livstecken, trodde vi kanske att vi hittat en överlevande. Men varje gång blev vi besvikna. Det var hjärtskärande, säger Bonomo.

En överlevande berättar för en italiensk åklagare att 300 personer var instängda. Båten ska ha haft tre våningar och de ska ha låsts in på våning två och i lastrummet, skriver Sky News. Det uppges som en orsak till att inte fler kroppar hittats.

– Vi kunde inte hitta en enda överlevande - inte en. Vi ville inte lämna området till sista uns av hopp var borta. Vi ville åtminstone hitta fler kroppar, så att de kan ges en värdig begravning.

Kapten Bonomo och hans besättning kom från fiskehamnen Mazara på Sicilien och tillbringade över tio timmar med att söka efter överlevande.

– Vi hoppades hitta åtminstone ett fåtal personer vid liv eftersom vädret var lugnt och det inte var kallt. Men vi hade ingen tur. Kollegor från en annan fiskebåt kom en liten stund före oss och lyckades hitta fyra kroppar. Men när vi kom dit såg vi bara vrakgods från båten och en stor dieselfläck, sa han.

Havet är djupt

Den 20 meter långa fiskebåten fraktade enligt en överlevande 950 personer, varav 200 ska ha varit kvinnor och dussintals barn. Internationella migrationsorganisationen, IOM, uppskattar att 600-700 var ombord.

Vito Margiotta är skeppare på en annan fiskebåt. Han säger att människorna som sjönk med flyktingbåten är för evigt förlorade till havet.

– Det förde tårar till våra ögon att tänka på alla de människor som hade hamnat på botten av havet, för vilka vi inte kunde göra någonting. Havet är mycket djup här - de kommer aldrig att kunna bärga vraket och kropparna.

ARTIKELN HANDLAR OM

Medelhavet

Italien