Nasa: ”Solvindar förstörde Mars atmosfär”

Reporter: Johan Furusjö, Arvid Jönsson

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 8

I september presenterade Nasa den vetenskapliga bomben att det finns flytande vatten på Mars.

I kväll var det dags för nästa stora avslöjande: solvindar förstörde Mars atmosfär och förvandlade den till en ökenplanet.

Maria Sundin, docent i teoretisk fysik.
Foto: MALIN ARNESSON/Göteborgs universitet
Maria Sundin, docent i teoretisk fysik.

De nya uppgifterna kommer från rymdsonden Maven – Mars Atmosphere and Volatile Evolution – som befinner sig i omloppsbana runt Mars sedan september 2014.

Rymdsondens mätinstrument uppger att 100 gram gas försvinner från Mars atmosfär varje sekund på grund av solvindar.

–  Det är som att någon skulle stjäla mynt från en kassa varje dag. Förlusten blir betydande över tid, säger Bruce Kaovsky, chefsutredare på Nasa, i ett pressmeddelande.

Ökade solstormar

Nasa uppger att solstormar har påskyndat förlusten av den skyddande atmosfären. Kombinationen av högre förlustnivåer och ökade solstormar gjorde Mars till ett ökenlandskap.

— Vi har sett att erosionen ökat betydligt under solstormar. Så vi tror att bortfallet av gas var mycket högre för miljarder år sedan då solen var ung och mycket mer aktiv, säger Bruce Kaovsky.

De nya uppgifterna ger viktiga svar om den enorma förvandling som planeten har genomgått de senaste miljarderna år.

”Fanns till och med hav”

– Vi vet att Mars har haft en mycket tjockare atmosfär än den har i dag. Det var varmare på Mars och till och med hav på ytan. Men sedan försvann atmosfären, och i dag är planeten en kall och torr ökenvärld med under en procent av lufttrycket på Jorden, säger Maria Sundin, docent i teoretisk fysik vid Göteborgs universitet.

Vad kan man egentligen se med hjälp av rymdsonden?

– Mängderna av olika ämnen i atmosfären. På Mars består atmosfären till 96 procent av koldioxid, grovt uppskattat. Men det kan också variera på olika platser och olika årstider.

”Väldigt spännande”

Andreas Johnsson är Marsforskare på institiutionen för geovetenskap vid Göteborgs universitet, och har forskat om Mars i nio år.

– Resultaten från Maven är väldigt spännade. För första gången har man nu fått en bra uppskattning av hur mycket av atmosfären som försvinner på grund av solvinden, säger Andreas Johnsson till Aftonbladet tv (se hela klippet här intill).

Vad innebär det här för möjligheterna för liv på Mars?

– Om liv fick fäste på Mars var det tidigt i planetens utveckling. Då var förhållandena på Mars förmodligen ganska lika dem på Jorden. Frågan är om livet då har hunnit anpassa sig till de nya tuffare förhållanden som råder på Mars i dag, säger Andreas Johnsson.

– Vi tror att om liv lyckats överleva på Mars så finns det i skorpan, skyddat från den här strålningen.

Publicerad: