Vårdjättar gör sig rika på familjehem

Privata vårdjättar blir rika på den rådande flyktingsituationen.

Wallenbergägda Aleris fakturerar kommunen 84 000 kronor i månaden för familjeboende för ett ensamkommande flyktingbarn. Halva summan går till företaget – inte familjen, skriver SvD Näringsliv.

Även förre S-politikern Jan Emanuel Johansson gör en förmögenhet i branschen.

Flyktingkatastrofen är ett faktum. Det är också bristen på boenden och sovplatser för flyktingarna som kommer. Bristen är så stor att kommunerna desperat tvingas placera barnen på boenden som kostar långt över deras budget.

Priset är svindlande.

Aleris verksamhet för familjehem, Nåjden, kan fakturera kommunen 84 000 kronor i månaden för att en familj ska ta hand om ett ensamkommande barn. Och hälften av summan går direkt till bolaget, skriver SvD.

– Det är 2 800 kronor om dagen och det är precis vad som står i vårt ramavtal som kommunerna upphandlar regelbundet. I förhållande till den tjänsten som vi erbjuder får både vi och kommunerna tycka att det är en rimligt summa, säger Anne-Marie Svensson, divisionchef för Aleris omsorg till Aftonbladet.

”I akut behov”

Andra, mindre kända, familjehem fakturerar hälften så mycket som Aleris: mellan 37 500 och 40 000 kronor i månaden.

– Vi har inga vanliga familjehem, utan vi har familjehem för barn med stora sociala problem, därför blir ju också prissättningen olika beroende på vad kommunen eller hemmet behöver för just det barnet, upphandlingen gäller alla kommunens barn, inte med fokus på ensamkommande, säger Anne-Marie Svensson.

Den stora prislappen kan vårdjätten ha eftersom kommunerna inte har något val.

– Oftast är det så att vi är i akut behov av plats och då får vi ta den plats vi kan få, oavsett pris och matchning av barnet, säger Inger Dorrian vid Täby kommuns familjeenhet till SvD.

Närmare 100 000 per barn

En annan tung aktör i branschen är Jan Emanuel Johansson, tidigare S-politiker, vars bolag Hoppetgruppen AB drar in stora pengar som familjehemsförmedlare.

Vimmerby kommun har anlitat bolaget – och betalar 3 600 kronor per dygn för barn som inte varit i behov av särskild stödinsatser, skriver Dagens Nyheter.

Alltså kan kommunerna få en månadskostnad på uppemot 100 000 kronor per barn placerat i Hoppetgruppen.

– Det är väldigt mycket pengar, men det var väldigt bråttom och vi hade inte tid att hitta något annat. Tyvärr är det en marknad som vi har svårt att styra. Hade det varit ett av våra egna familjehem skulle det kosta under 1 000 kronor per dygn, säger Svante Christiansson, individ- och familjeomsorgschef, till DN.

Av de 3 600 kronorna som kommunen betalat till Hoppetgruppen har endast 750 kronor gått till familjen. Resterande 2 850 kronor går bland annat till ”administration, tolkkostnader och transporter”, uppger Hoppetgruppens vd Lisette Svensson för DN.

Har inget val

Enligt professor Christina Ramberg finns det inte mycket kommunen kan göra. På grund av lagen om offentlig upphandling kan kommunerna endast säga ”ja tack” eller ”nej tack”, utan möjlighet att diskutera priset.

– De kan inte ifrågasätta varför det blir så dyrt. Det enda kommunen kan göra är att säga ”nej tack”, vilket ofta inte är ett praktiskt alternativ när det är nödvändigt att snabbt få tillgång till tjänsten, säger Christina Ramberg, professor i civilrätt vid Stockholms universitet, till SvD.

Publisert: