Chris hittade och fotade av ovanliga fågeln efter 20 år – sen dödade han den

Av: Jon Demred

Publicerad:
1 av 2 | Foto: American Museum of Natural History/Rob Moyle
Mustaschkungsfiskaren - för första gången fångad på bild.

Chris Filardi ägnade en stor del av sitt liv åt att hitta ett exemplar av mustaschkungsfiskaren.

När forskaren efter 20 år äntligen hittade den sällsynta, färgglada fågeln sa han att ”det var som att hitta en enhörning”.

Han tog ett foto på fågeln. Sedan dödade han den.

Mustaschkungsfiskaren är en extremt ovanlig fågel. Den är så ovanlig att ett manligt exemplar aldrig tidigare har fångats på bild. Faktum är att endast tre stycken exemplar tidigare har dokumenterats – alla honor.

Den färgsprakande fågeln håller till på Salomonöarna i Stilla havet och det var där som forskaren Chris Filardi för första gången någonsin kunde fånga den på bild.

Och när han väl fångat den otroligt sällsynta fågeln på bild så dödade han den – i forskningens namn.

”Som ett sagoväsen”

Chris Filardi, som är chef för Stilla havsprogrammen på nationalhistoriska museet i New York, letade efter fågeln i över 20 år. I september var han på fältstudier på ön Guadalcanal med en grupp kollegor. Där hörde han fågelns karaktäristiska, om än inte så väldokumenterade, läte. Efter flera dagars intensivt sökande hittade han och kollegorna äntligen den sällsynta fågeln. Kort efter skrev han själv på sin blogg om hur han tänkte när han gjorde den fantastiska upptäckten:

”En av de fåglar i världen som vi vet minst om var där, framför mig, som ett sagoväsen som kommit till liv.”

Utelämnade detaljen

Chris Filardi bloggade om hur stolt han var över att äntligen kunnat dokumentera fågeln. Men han utelämnade helt detaljen att han sedan dödat den.

Något som museet som han jobbar på sedan bekräftat, enligt Yahoo News.

Beslutet att döda den extremt sällsynta fågeln har väckt en del känslor och lyft frågan om det är rätt att döda i vetenskapens namn.

Efter kritikerstormen har Filardi själv, med måttlig framgång, försökt förklara beslutet.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN